Канцлер ФРГ Ангела Меркель и президент Европейского парламента Мартин Шульц. Архивное фото

Мартин Шульц. Архивное фото

Първо, Шулц може да направи по-агресивно поведението на Социалдемократическата партия на Германия. Ако се съди по общественото мнение, в последните четири години нещата в партията съвсем не вървят добре, независимо от успехите по време на преговорите в управляващата коалиция през 2013 г.

 

Що се отнася до вътрешното състояние на партията, то социалдемократите дават предпочитанията си точно на Шулц, а не на Зигмар Габриел, който преди назначаването му за министър на външните работи бе считан за главен конкурент на Меркел на бъдещите избори, се казва в статията.

 

Второ, Шулц може да обедини цялото ляво крило, създавайки коалиция с партията «зелените» и партията Левите. Това ще увеличи шансовете на СДПГ срещу консерваторите. Но този план ще сработи само, ако «Алтернатива за Германия» не спечели твърде много места в парламента.

 

 

За да не се случи това, Шулц трябва да отвлече вниманието на избирателите от лидера на Алтернативата Фрауке Петри, пише авторът.

 

Трето, по време на предизборната кампания Шулц може старателно да избягва миграционния въпрос: електоратът на неговата партия, както по цяла Европа, се дели на хора, които са против бежанците, и на хора, които са готови да «разпънат на кръст» противниците на миграционната политика на Меркел.

 

Когато този въпрос не може да се избегне, той трябва просто да припомня за «европейските решения» на въпроса, които уж се претворяват в живота, посочва изданието.

 

Четвърто, Шулц може да се обърне към немците, представляващи работническата и средната класи, за да ги дръпне от антимиграционната «Алтернатива за Германия». Бившият глава на Европарламента в последните месеци даде да се разбере, че неговата предизборна стратегия ще бъде съсредоточена върху очакванията на обикновените граждани на страната.

 

Най-накрая, Шулц може просто да използва своите силни страни: статуса на най-влиятелния немец в Брюксел. И дори ако партията му е обречена още четири години да играе ролята на младши партньор на консерваторите на Меркел, работата в апарата на ЕС нагледно демонстрира  какви успехи може да постигне той в рамките на «голяма коалиция», подчертава Politico.

 

Парламентарните избори в Германия ще се проведат на 24 септември 2017 г. Ангела Меркел има намерение за четвърти път да атакува канцлерския престол.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ;