Държавната визита на президента на САЩ Доналд Тръмп в Обединеното Кралство, която трябва да се състои през 2017 г., може да се провали, защото Тръмп не иска да се среща с наследника на британския престол принца на Уелс Чарлз. Както пише вестник The Sunday Times, позовавайки се на източник от британското правителство, в основата на противоречията лежат различията във възгледите на Тръмп и Чарлз около климатичните промени.

 

Според информация от изданието, помощниците на Тръмп са предупредили, че за Чарлз, известен защитник на околната среда, ще бъде контрапродуктивно да се опитва да поучава американския президент как да живее, а и че Тръмп «може да се взриви, ако започнат да го притискат».

The Sunday Times пише, че в администрацията на САЩ искат по време на визитата във Великобритания Тръмп да се срещне не с Чарлз, а с неговите синове (принцовете Уилям и Хари).

 

«Той няма да изтърпи, ако някой започне да му чете лекции, дори да е член на кралското семейство, — цитира изданието мнението на близък до Тръмп източник. — Честно казано, те трябва два пъти да помислят, преди да поставят Тръмп и принц Чарлз в една стая».

 

 

От Лондон посочват, че форматът на държавната визита задължително предполага следното: наследникът на престола участва в мероприятия, в противен случай става въпрос за сериозно нарушение на протокола. Източници, близки до принца, потвърдиха, че той има намерение да засегне темата за екологията в разговора си с Тръмп, който по-рано обеща да отмени подписаното от САЩ през април 2016 г. Споразумение от Париж за борбата с промените на климата.

 

«Би било странно, ако принцът не повдигне въпроса за климатичните промени. Но той по-вероятно ще предложи този очевиден, но игнориран проблем в края на срещата, а няма да го превърне в основна тема на преговорите», — заяви за изданието източник от кралското семейство.

«Високопоставени официални лица твърдят, че Чарлз е един от основните фактори на риск за визитата, — пише изданието. — Екипът на Тръмп също е разтревожен от това, че той ще се сблъска с вълна от протести, по време на които хиляди хора ще излязат на улицата, за да протестират срещу него».

 

 

На 27 януари по време на визитата си в САЩ британският премиер Тереза Мей съобщи, че Тръмп ще посети Великобритания на държавна визита през 2017 г. по покана на кралица Елизабет II.

 

«Приятно ми е, че той прие поканата», — каза Мей.

 

По данни на СМИ, освен юни, се разглежда и месец октомври за визитата.

 

Възгледите на Тръмп и Чарлз за глобалното затопляне

 

Принц Чарлз вече над 40 години е активен защитник на околната среда. През януари бе пусната в продажба книгата му, написана в съавторство с видни учени от Великобритания и посветена на промените в климата.

 

The Sunday Times отбелязва още, че на конференцията в Париж по климата през декември 2015 г. принц Чарлз е произнесъл пламенна реч в защита на природата.

 

Тръмп пък има славата на ярък критик на теорията на глобалното затопляне.

 

По време на предизборната си кампания той изрази съмнения в научната обоснованост на тази концепция.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;