Американският сенатор Джон Маккейн  заяви, че президентът на САЩ, според него, трябва да сложи край на спекулациите около свалянето на антируските санкции. Това се казва в прессъобщението, публикувано на сайта на сенатора.

 

«В името на американската национална сигурност и сигурността на нашите съюзници, надявам се, че Доналд Тръмп ще сложи край на тези спекулации и ще се откаже от този безразсъден курс. Ако това не последва, ще работя с колегите си над изготвянето на закон за санкциите, действащи по отношение на Русия» , — се казва в изявлението на Маккейн.

 

По-рано съветникът на президента на САЩ Келиан Кануей потвърди в ефира на  Fox News, че отмяната на американските санкции срещу Русия се разглежда.

 

Споровете в Конгреса

 

Болшинството санкции по отношение на Русия бяха въведени от екс-президента на САЩ Барак Обама с помощта на т.нар. изпълнителни укази, които не изискват одобрението на Конгреса. По такъв начин Тръмп може без усилие да ги отмени с помощта на също такива укази и без съгласието на този законодателен орган. По-рано Тръмп заяви за намерението си «в краен случай за известно време» да остави в сила ограничителните мерки срещу Русия.

 

 

Той каза също, че може да отмени санкциите в замяна на постигането с Москва на някакви изгодни за Вашингтон сделки, в частност споразумение за намаляване на ядрените арсенали.

 

 

На 10 януари в Сената към Конгреса на САЩ група сенатори, включително Маккейн, обявиха, че внасят в Конгреса законопроект за прилагането на комплекси задължителни санкции срещу Русия във връзка със ситуацията в Сирия, в Украйна, а също в качеството им на ответна стъпка за кибератаките, които без доказателства се приписват от Вашингтон на Русия. Предложената инициатива включва също поставяне на санкциите вече на законодателно ниво.

 

На свой ред лидерът на демократичното малцинство в Сената Чък Шумер на 22 януари в интервю за АВС заяви, че едва ли сенаторите ще са съгласни с намерението на Тръмп да свали санкциите срещу Русия, заобикаляйки конгреса. Във връзка с това Шумер заедно с още един сенатор Бен Кардин, демократ, внасят законопроект, според който всяко решение на Тръмп за сваляне или отслабване на санкциите срещу Русия трябва да бъде одобрено от Конгреса.

 

Според Шумер, законопроектът ще получи подкрепа от страна на двамата най-големи критици на Русия — републиканските сенатори Джон Маккейн и Линдси Греъм.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;