Телефонният разговор между президента на Русия Владимир Путин и американския лидер Доналд Тръмп премина в позитивен план. Лидерите на двете страни обсъдиха борбата с тероризма, сирийския конфликт и ситуацията в Украйна, съобщи пресслужбата на Кремъл.

По време на разговоря бяха подробно обсъдени актуалните международни проблеми, включително борбата с тероризма, положението в Близкия Изток, арабско-израелският конфликт, сферата на стратегическата стабилност, ситуацията около иранската ядрена програма и Корейският полуостров.

 

Засегнати бяха също основните аспекти от кризата в Украйна. Уговорено бе да се създаде партньорско сътрудничество по всички тези и други направления.

 

Още по време на предизборната кампания Тръмп нееднократно говори за желанието си да «оправи» отношенията си с Москва. При това в Москва отбелязаха, че за времето на управлението на Барак Обама руско-американските взаимоотношения са понесли тежки загуби, за чието преодоляване ще е нужно време и сериозна работа.

 

Путин и Тръмп обсъдиха също взаимодействието в борбата с радикалния ислямистки тероризъм. В програмата на новата администрация на Белия дом борбата с ИДИЛ и другите терористични групировки е наречена приоритет. В това решение Тръмп, според негови думи, разчита на взаимодействието на САЩ с Русия.

 

«Ние заедно ще избием духа от ИДИЛ», — каза той в интервю за Fox News в петък.

 

 

Още една от темите бяха санкциите.

 

По-рано тази седмица старши съветникът на президента на САЩ Келиан Конуей заяви, че Белият дом обсъжда въпроса за снемане на ограничителните мерки срещу Русия. Според нея, това се прави в контекста на «подобряване на отношенията с различни чуждестранни лидери и държави».

 

От американска страна в разговора взеха участие вицепрезидентът Майкъл Пенс.

 

Преди беседата с Путин Тръмп общува с премиера на Япония Синдзо Абе и канцлера на Германия Ангела Меркел. За същия ден бяха планирани преговори с френския президент Франсоа Оланд и премиера на Австралия Малкълм Търнбулм.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;