На 28 януари се проведе телефонен разговор между президентите на Русия и САЩ. Либералният Запад, който гледа на Тръмп като на прелюдия към края на света, очакваше този разговор, съдейки по съобщенията на американската преса, с тревога и страх. Русия — с надежда, че деградацията на руско-американските отношения, която по вина на предишната администрация на САЩ стигна до опасното дъно, най-накрая ще спре и ще започне обратният процес.

 

Официално, но позитивно

 

Официалният стил на съобщението на кремълската пресслужба на можете да скрие факта, че страните виждат пред себе си относително ясно и може би дори слънчево време.

 

Ето част от официалното съобщение в сайта на Кремъл:

 

«По време разговора двете страни демонстрираха желание за активна съвместна работа по стабилизация и развитие на руско-американското сътрудничество — на конструктивна, равноправна и взаимоизгодна основа».

Президент США Дональд Трамп разговаривает по телефону с российским президентом Владимиром Путиным. 28 января 2017 год
Дональд Трамп, 28 января

Съобщението от пресслужбата на Белия дом бе значително по-кратко от кремълското. То съвпадаше по тоналност със съобщението на пресслужбата на Кремъл, но в него бе дадена ясна оценка на първите от момента на встъпването на Тръмп в длъжност преговори с руския лидер.

 

«Това положително телефонно прозвъняване стана важна стъпка към подобряване на отношенията между САЩ и Русия, които се нуждаят от възстановяване», — се казва в съобщението от пресслужбата на Белия дом.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;