Wyborcza: На главния стадион в Полша започна «войната с Русия»

Дата на публикуване: 28 01 2017, 05:07


Главният стадион в полската столица влезе в неочаквана роля, съобщава вестник Gazeta Wyborcza. Понастоящем там с помощта на компютърно моделиране се извършва отработване на защита от хипотетично нападение на Русия над Запада, в това число над Полша. Спонсори на мероприятието са западни концерни, а полученият отчет от
резултатите ще бъдат предадени на Министерството на националната отбрана.
Wyborcza: на главном стадионе Варшавы началась «война с Россией»
 На националния стадион до четвъртък ще продължат военните игри на базата на компютърната платформа Hegemon. Разработката е на занимаващия се с отбрана американски мозъчен център Potomac Foundation, който заедно с полския фонд «Казимир Пулавски» е един от организаторите на военните игри, споделя изданието.
Шефът на американския мозъчен център Филип Карбър твърди, че Русия е реална заплаха за Европа.
Преди пристигането си във Варшава той заяви, че през 2015 г. Русия е възродила 1-а Гвардейска танкова армия.
Същата била разформирована през 90-те години на миналия век след извеждането й от територията на бившата ГДР.
Русия била поръчала също 4 хиляди вагона за прехвърлянето на тежка техника.
«Имайки това предвид, генерал Филип Бридлав, бивш командващ силите на НАТО в Европа, който участва в моделирането (на реакцията на Запада на нападението на Русия) е на националния стадион, вярвам, че това е от изключителна важност за НАТО и фронтовите страни от алианса, за да започнат да се отнасят сериозно към заплахата, която създава тази сила, докато тя още не се е появила на границата на Полша», — заяви той.
«Целта на инсценировката е да се помогне за изграждането на възприетото от НАТО разбиране за военната същност на заплахата от страна на Русия, чиято жертва могат да станат Прибалтийските републики, а също Полша», — съобщиха организаторите на ученията.
Партньори на събитието са американските отбранителни концерни Raytheon, Lockheed Martin и Northrop Grumman, а също шведският концерн Saab и Полският отбранителен холдинг.
Във военните игри участват представители на други полски и чуждестранни структури, занимаващи се с въпросите на националната сигурност.
След завършването на моделирането ще бъде направен отчет, който ще бъде предаден на Министерството на националната отбрана.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;

Добавить комментарий