Совместная пресс-конференция президента США Дональда Трампа и премьер-министра Великобритании Терезы Мэй в Белом доме, Вашингтон, США

 

На 27 януари Доналд Тръмп проведе своята първа среща с лидер на чужда държава — Тереза Мей, премиерът на Великобритания. Беше нужно Вашингтон да й обясни новите правила на играта.

 

Да потъргуваме?

 

До идването на власт на Тръмп Великобритания се позиционираше като основен съюзник на САЩ. Целта на визитата на ръководителя на британското правителство беше да се убеди, че ситуацията между двете страни ще остане такава и в бъдеще, защото след отказа на Лондон от европейско бъдеще зависимостта на Великобритания от САЩ рязко нарасна.

 

Доколко е нужен Лондон на Вашингтон?

 

Работата дори не е в това, че британският елит трябва да отговаря за думите си (по време на предизборната кампания в САЩ и Тереза Мей, и нейният външен министър Борис Джонсън критикуваха Тръмп за неговата несистемност», а в това, че интересите на Великобритания и САЩ започват да се отдалечават.

Избранный президент США Дональд Трамп во время церемонии инаугурации. Архивное фото

 

Разбира се, не може да се каже, че сходството на мненията между Мей и Тръмп се ограничава само до червения цвят на вратовръзката на американския президент и костюма на британския премиер. Двамата поддържат идеята за излизана не Великобритания от ЕС.

 

«Брекзит ще бъде нещо забележително за вашата страна. Когато той завърши, ще имате своя идентичност, ще можете да приемате тези хора в страната си, които искате. Ще можете да имате свободни търговски споразумения, без някой да ви следи какво правите», заяви Тръмп.

 

Двамата лидери са заинтересовани търговските споразумения между Великобритания и САЩ да бъдат максимално ефективни. Това споразумение трябва да компенсира Лондон след излизането му от ЕС, то ще бъде за САЩ замяна на Трансатлантическото партньорство, от което Тръмп се отказва, както и от многостранното споразумение за свободна търговия.

 

След разговора с Тръмп, при това в отсъствието на министъра на търговията — тази длъжност до момента е вакантна, Тереза Мей заяви, че преговорите за двустранно търговско споразумение ще започнат в близките дни. Всичко сторено е, «за да може след излизането от ЕС Великобритания да се възроди и да стане по-уверена в позициите си в света».

 

От ситуацията е крайно недоволен ЕС.

 

Формално защото на този етап Британия е част от ЕС, тя няма право да води подобен род преговори. Фактически Брюксел се опасява от изгодния за Лондон договор. Ако, благодарение на него икономиката на Великобритания, въпреки мантрите на евробюрократите, не рухне в пропастта след излизането на страната от ЕС, то това ще бъде допълнителен аргумент за привържениците на Фрекзит, Некзит и други «екзити» в останалите страни от ЕС.

 

Премьер-министр Великобритании Т. Мэй на Даунинг-стрит в Лондоне. Архивное фото

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;