И Великобритания, и САЩ са заинтересовани от НАТО. По-рано Тръмп заяви, че НАТО е остаряло. На прескоференцията с премиера на Великобритания Тереза Мей президентът на САЩ потвърди, че той подкрепя алианса на 100 %.

Някои журналисти се опитаха да сътворят от това още едно доказателство за колебливата позиция на Тръмп, но тук няма никакви колебания — двете тези не си противоречат.

Трест, который лопнул: члены НАТО не хотят сдавать деньги на альянс

НАТО е един от най-важните инструменти на контрол на САЩ над Европа, организацията е проекция на американската мощ над евразийското пространство. Затова президентът на САЩ няма да го изхвърли в кофата за боклук. Друг е въпросът, че понастоящем алиансът, според Тръмп, не е достатъчно ефективен и се нуждае от модернизация.

 

Работата не е толкова в това, че страните-участнички, според Тръмп, не плащат толкова, колкото трябва, а това е несправедливо спрямо САЩ, а в целите на организацията. Тръмп не казва това в прав текст, но, както и много експерти, разбира, че консолидацията на членовете на НАТО около «заплахата от страна на Русия» е неефективна, защото това е консолидация около лъжлива цел.

 

 

 

Премиерът на Великобритания говори за «суровото съседство» на страните от Прибалтика, които трябва де се защитават, но Тръмп, който по-рано предложи на недоволните съседи прибалти да заминат за наистина суровата Африка, вижда в НАТО защита на САЩ и западния свят от реалните заплахи, такива като международния тероризъм.

 

При това защита в партньорство с Русия.

 

Ето тук неговата позиция се различава от тази на Тереза Мей и другите представители на настоящия русофобски европейски елит.

Премьер-министр Великобритании Тереза Мэй во время выступления перед членами Республиканской партии США в Филадельфии. 26 января 2017

Но какво могат да направят те срещу основния спонсор на алианса?

 

Особено Тереза Мей, чиято държава все повече и повече зависи от САЩ във военен план.

 

«Взаимодействието между Обединеното Кралство и САЩ в отбраната е най-дълбоко, широко и реализирано», а закупуването на американски изтребители F-35 за британските самолетоносачи «гарантира нашето присъствие в морето и повишава нашата способност да проектираме военната си мощ по целия свят за години наред», — заяви Мей.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;