Директорът на Нобеловия комитет от Норвегия Улаф Ньолстрад споделили за изданието, че през лятото на 2005 г. двама представители на руското посолство са били на среща в комитета. Според него, по време на визитата са се обсъждали появилите се преди това съобщения, че украинската власт е изпратила до ръководителя на американската дипломатическа мисия в Осло писмо за общ натиск върху Нобеловия комитет, за да бъде награден Порошенко с нобелова награда за мир. Ньолстрад споделил пред телевизията, че в момента на срещата вече е подозирал, че писмо не било истинско и попитал за това руските дипломати. Те отговорили, че не знаят писмото истинско ли е или не, спомня си директорът на комитета.

Ньолстрад споделил пред телевизията, че след срещата се замислил върху следното: не е ли била тя опит да се окаже въздействие, свързал се с полицията, която се занимава и с борба с шпионажа.

Ръководителят  на контраразузнавателната част към Службата за сигурност Арне Кристиан Хаугстой заявил пред телевизията, че един от руските дипломати, който посетил Нобеловия комитет, е сътрудник на руското разузнаване.
«Според нашата оценка, това е била операция за оказване на влияние…Виждаме фалшивите новини и фалшивото писмо, те се използват, за да се дискредитира потенциалният кандидат за наградата за мир. Считаме, че в случая целта е била Порошенко да не бъде кандидат за Нобеловата награда за мир», — заявил той.

От руското посолство заявиха, че подобни визити са ежедневна дипломатическа работа, а опитите те да се представят като «действия на руското разузнаване са наречени «параноични».

Президент РФ Владимир Путин во время интервью в Кремле телекомпании Ниппон и газете Иомиури. 7 декабря 2016

От дипломатическата мисия заявиха, че срещата на дипломатите със служителите от Нобеловия комитет се нормално явление, отчитайки огромния интерес от страна на целия свят към наградите за мир, а на декемврийската церемония винаги са поканени всички акредитирани в Осло посланици.

Ньолстрад е ръководител на комитета от 1 януари 2015 г. и визитата е била от вежливост — обичайна дипломатическа практика, продължава руското посолство.
Дипломатите изразиха съжаление, че в подобни «шпионски игри» участват държавни структури, които са призвани да се борят с реалните заплахи, такива като международния тероризъм…

 

«Очевидно така е по-лесно да се оправдае щедрото финансиране. В последно време стана модерно да се оправдават собствените неуспехи с «разузнавателните операции на Русия». …Демонизирането на Русия се използва, за да се оправдаят допълнителните пълномощия, които са предоставени на спецлужбите за намеса в личния живот на гражданите.

 

По-лесно е да се сплашва собственото население с «руска заплаха и хибридни войни», отколкото да се бориш с тероризма и екстремизма или да се работи по наистина важни за страната проблеми», — отбелязват от посолството.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;