Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков обяви, че разговорът между Путин и Доналд Тръмп ще се проведе на 28 януари.

Той дори разкри някои детайли, но без особени подробности.

 

Какво трябва да се очаква от разговора между двамата лидери, защо в разговора се напъха и Ангела Меркел?

 

Да видим какво мислят политолозите по така зададените въпроси.

 

Канцлерът Меркел се показа от нищото — нейният разговор с Тръмп внезапно също бе планиран за събота. Това отстрани изглежда така: Ангела е разтревожена, защото се очаква Путин и Тръмп да се договорят за нещо. Иска й се да се присъедини към важната беседа.

 

Разбираемо, тя вероятно се мотивира така: Украйна е на територията на Европа, проблемът с мирното регулиране в Донбас трябва да се реши общо…

 

«Тук няма теория на заговора. Телефонните разговори между държавните лидери са периодично явление, понякога по 2-3 пъти на ден. Подбрано е свободно и удобно време за разговор между САЩ, Европа и Русия, отчитайки разликата във времето, натоварването на работния ден и почивката на участниците. Щом то съвпада, значи може да се поговори точно в събота.

 

Бъдещето на отношенията между ЕС и Русия заемаше голямо място в предизборната кампания на Тръмп, към този въпрос трябва да се подхожда конкретно, не само от гледна точка на обещанията, но и от гледна точка на реалността.

 

Не считам, че разговорът ще доведе до революция или обявяване на някаква инициатива, но без него не може да се постигне споразумение за бъдеща среща.

Сигурен съм, че ще се говори за отмяна на санкциите.

По-скоро Тръмп ще повтори любимата си дума — сделка.

 

Той разбира под това споразумение между две страни, някакви взаимоизгодни действия», — коментира директорът на Института за съвременно държавно развитие Дмитрий Солонников.

Третьей будешь: зачем Меркель вклинилась в телефонный разговор Путина и Трампа

Песков сподели, че Путин има намерение да поздрави Тръмп с встъпването му в длъжност, а след това да обменят мнения по основните аспекти в настоящите двустранни отношения.
Разговорът ще се проведе във вечерните часове за Москва.
«Разговаряйки с Путин, Тръмп ще обсъжда не само проблемите на руско-американските отношения, но и въпроси, свързани с американската политика в Европа и нормализирането на отношенията с ЕС. Не е тайна, че Брюксел в политически смисъл зависи от Вашингтон.
Затова или Меркел ще се присъедини към този разговор в режим на телеконферентна връзка, или Путин и Тръмп се преговарят с нея отделно след техния разговор.
Така и трябва да бъде: ще се решават въпроси, свързани с общоевропейския дневен ред.
Ако става дума за срещата между Путин и Тръмп някъде на територията на Европа, то, ако те се разберат, Меркел трябва да бъде известена.
Като ръководител на държава, която изгради около себе си цялата архитектура на ЕС, включително и въпросите на сигурността», — счита политологът Андрей Манойло.

Третьей будешь: зачем Меркель вклинилась в телефонный разговор Путина и Трампа

Днес западните СМИ съобщиха, че администрацията на Тръмп е подготвила документ за сваляне на санкциите срещу Русия.
Информацията може би ще се потвърди в събота, тя може да доведе до голямо разочарование от страна на Запада и от страна на някои кръгове.
«Путин и Тръмп имат достатъчно много теми за обсъждане. Първо, санкциите, защото Тръмп се кани да ги сваля. Постепенно. А европейците се страхуват, че главното решение на САЩ с Русия ще бъде взето зад гърба им.
И те ще бъдат поставени пред свършен факт.
Ще им кажат, че светът просто вече се е променил.
Затова Европа започна да нервничи. По тази причина в събота ще разговаря и Меркел, за да спре истерията на Европа», — допълни експертът от ФАН.

Тагове: ; ; ; ; ; ;