Конфликтът между Русия и Запада не е неизбежен, връщането към студената война може да се избегне, но с Москва трябва да се взаимодейства само от «позиция на силата».

 

Това заяви премиерът на Великобритания Тереза Мей по време на заседанието на ръководството на Републиканската партия на САЩ в град Филаделфия.

 

Да се взаимодейства, но да бъдат внимателни

 

 

Според главата на правителството, в подхода към Русия «трябва да се следва примерът на 40-ия президент на САЩ Роналд Рейгън, който по време на преговорите с Михаил Горбачов се е придържал към принципа: «доверявай, но проверявай».

 

«С президента Путин бих посъветвала да се работи, но да бъдем внимателни», — каза Мей.

 

«Във връзка с конфликта между Русия и Запада няма нищо неизбежно. Няма неизбежност и в перспективата да се върнем към студената война. Но ние трябва да си взаимодействаме с Русия от позицията на силата. Трябва да изградим отношения, системи и процеси, за да могат възможностите за сътрудничество да преобладават над заплахата от конфликт», — каза Мей.

 

Тя спомена и присъединяването на Крим към Русия и призова «да се дадат гаранции от съседните на Русия държави, че тяхната сигурност не е под въпрос».

 

Китай и Русия напират

 

Говорейки за появата на нови заплахи, като тероризъм и екстремизъм, Мей спомена Китай и Русия, описвайки страните като държави «с недълбоки традиции в демокрацията, свободата и спазването на човешките права».

 

«Китай и Русия станаха по-напористи в международните отношения», — продължи премиерът, отбелязвайки, че пред лицето на новите призиви САЩ и Великобритания «не просто трябва, а са задължени да бъдат лидери».

 

 

«Защото, когато те настъпват, а ние отстъпваме, то това носи вреда на Америка, Великобритания и на целия свят», — поясни тя.

 

Зоната на интересите и съседите на Русия

 

 

Премиерът обвини ръководството на Русия в това, че то «е обявило Източна Европа за зона на своите интереси».

 

Във връзка с това Мей призова Западът да не се съгласява с подобна постановка на въпроса и «да не се подрива по такъв начин свободата, дадена от Роналд Рейгън и Маргарет Тачър».

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;