HP: Тръмп «предаде щафетата» на Путин в Близкия Изток

Дата на публикуване: 27 01 2017, 05:10


 

Докато Доналд Тръмп се оплакваше от тенденциозното отразяване на неговата инаугурация в СМИ, Москва сключи изгодно споразумение с Дамаск за безсрочно разполагане на руски войски в Сирия, пише журналистът Крейг Кроуфорд за Huffington Post. Това доказва, че новото ръководство на САЩ се стреми да излезе от Близкия Изток, «предавайки щафетата» на Владимир Путин, счита журналистът.

HP: Путин показал Трампу искусство заключать сделки на Ближнем Востоке
 «Докато президентът Тръмп напразно си губеше времето в жалби, че в репортажите от неговата инаугурация неправилно е отразен броят на присъстващите, руският бос Владимир Путин се занимаваше със сключването на дяволски изгодна сделка, която заплашва влиянието на САЩ в Близкия Изток», — пише Крейг Кроуфорд за Huffington Post.

 

Русия подписа дългосрочен договор, благодарение на който нейното военно присъствие в Сирия значително нараства, а използването на авиогрупировката на ВКС в база Хмеймим ще стане дългосрочно и безвъзмездно. Освен това, над повече от два пъти се увеличава площта за разполагането на руските кораби и подводници в тяхното единствено средиземноморско пристанище.

 

Путин помогна на сирийския президент Башар Асад да стане по-силен, отколкото преди. В замяна на това руските войски искат да са сигурни, че ще успеят да запазят за себе си правото да дислоцират войската си в Сирия най-малко за следващите 50 години.
В същото време, отбелязва авторът на статията, се увеличава влиянието на Путин и върху Турция. Властите на страната за първи път публично признаха, че те ще приемат мирното споразумение, което позволява на Асад да остане на власт.

 

От всичко това се натрапва изводът, че САЩ при Тръмп излиза от региона.

«И Путин приема щафетата», — завършва Крейг Кроуфорд.


Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;

Добавить комментарий