Президентът на САЩ Доналд Тръмп счита, че скоро ще може да поговори по телефона с руския държавен глава Владимир Путин, той се надява също на подобряване на отношенията между страните и за съвместна борба с Москва срещу терористичната групировка «Ислямска държава». Това заяви американският лидер в интервю за Fox News.

 

Разговорът ще е скоро

 

Лидерът на американската администрация припомни, че вече е говорил с руския лидер след победата си на изборите, но тогава не са стигнали до детайли.

 

«Той ми позвъни, когато победих», — поясни Тръмп.

 

Президентът на САЩ отбеляза, че тогава «не е имало обсъждания».

 

«Но, както разбирам, скоро ще разговаряме», — добави Тръмп, но без да уточнява кога точно ще се случи това.

 

В интервю за Fox News Тръмп уточни за какво точно ще говорят с Путин. Той изрази надежда за стоплянето на отношенията между държавите.

 

 

Президентът на САЩ констатира, че затоплянето на отношенията между Вашингтон и Москва ще позволи сътрудничеството в борбата с екстремистите.

 

«Заедно ще изкараме духа от ИД. Защото ИД — това е истинска болест. Всичко, което касае ИД — това е зараза» , — каза Тръмп.

 

«Ще се разберем с всички, ако можем, не само с Русия», — добави Тръмп. Заедно с това той констатира, че подобряването на отношенията може и да не се случи. «Но трябва да пробваме» , — подчерта американският лидер.

 

С кого до момента е говорил Тръмп

 

 

Стопанинът на Белия дом засегна темата и за отношенията на САЩ с други държави. Той съобщи, че вече е говорил по телефона с лидерите на КНР, Индия и Пакистан.

 

На въпрос за това, как ще се нормализират връзките между САЩ и Израел, Тръмп отговори кратко:

 

«Те вече са възстановени».

 

Той поясни, че това се е случило веднага след смяната на администрацията.

«Ние имаме добри отношения с Израел. А преди общувахме много лошо» , — добави президентът.

 

Тръмп увери също, че САЩ «имат много, много добри отношения с Египет». Той отказа да отговори на въпроса за отношението му към Саудитска Арабия.

 

«Надявам се, че ще успея да се разбера с всички, но вероятно няма напълно да ми се получи. Някои държави изхарчиха много средства, за да се разпространяват сред хората радикалните идеи, това не ми харесва», — посочи Тръмп.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;