Бившият президент на САЩ Барак Обама може да получи за мемоарите си над $20 млн. Токова мнение за списание The Hollywood Reporter изрази  Естер Нюберг, ръководител на издателската група, част от агенция  International Creative Management Partners, която работи с творчески личности от кино-индустрията, телевизията, музиката, литературата и развлеченията.

«Няма никакви съмнения, че спомените на Обама ще бъдат оценени по-високо, отколкото на който и да е друг президент», — каза тя.

 

Според публикацията, тази оценка се споделя и от историка от Университета в Принстън Джулиан Зелизер, изучаващ институцията президентство в САЩ.

 

Според него, интересът към Обама е по-висок, отколкото към неговите предшественици, «както от страна на консерваторите, които реално го ненавиждат, така и от страна на либералите, които горещо му се възхищават за извършеното».

 

Зелизер счита, че за книгата на Обама ще бъде предложена по-висока цена, отколкото за книгата на Бил Клинтън или Джордж Буш-младши.

 

Последният получи $7 млн за книгата си «Ключовите решения», публикувана през 2010 година и с тираж над 2,6 млн.

 

Клинтън също получи рекордни за американските екс-президенти 15 млн за мемоарите си «Моят живот», публикуван през 2001 година с тираж 2.2 млн екземпляра.

Списанието не изключва, че Мишел Обама също ще напише книга. Нюсберг счита, че тя «много лесно «би получила» за книгата си повече от Хилъри Клинтън, която спечели за своята автобиография «Живата история» $8 млн.

 

Професорът-историк от Университета във Вирджиния Брайън Балог, говорейки за Мишел Обама, отбеляза, че светът на този етап знае много малко за нея:

 

«Обама повече няма да се кандидатира за президент, но тя…».

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;