Здание Белого дома в Вашингтоне, США. Январь 2017
В конгреса на САЩ група сенатори внесоха законопроект, забраняващ на Тръмп първи да нанася ядрен удар, ако не се е допитал до сенаторите.

 

В момента президентът на САЩ и по съвместителство върховен главнокомандващ сам взема решенията за използването на ядрените сили.

Един от авторите на законопроекта, сенаторът-демократ Едуард Марки казва, че проблемът с «ядреното копче е станал критически важен след като Тръмп е станал президент». Сенаторът иска Тръмп да има само правото да реагира на ядрена атака.

 

Тръмп сам даде повод за тази законодателна инициатива. По време на президентската надпревара той допусна възможността да се нанесе ограничен ядрен удар по терористите. Масло в огъня наляха и съперниците му. Обама през ноември заяви, че на Тръмп «не може да се има доверие по отношение на ядрените кодове».

 

Няколко офицери написаха дори открито писмо. В него се казва, че на Тръмп не може да се има доверие, защото е темпераментен.

Според експерти, тази инициатива е свързана не толкова с желанието на демократите да представят Тръмп като безотговорен политик, способен да започне ядрена война. Това е част от кампания за дискредитация на Тръмп като президент.

 

 

Противниците му в конгреса с помощта на подобни инициативи се опитват да «внедрят» чрез СМИ в американското общество негативна представа за Тръмп. А е възможно нещата да стигнат и до импийчмънт.

 

Струва си да припомним, че САЩ са единствената страна в света, която е натискала ядреното копче — през 1945 г. по Хирошима и Нагасаки.

Ядреното куфарче е специално устройство, което пази кодовете за задействане на ядрения арсенал на страната.

 

В Русия трима човека имат ядрено куфарче — президентът, министърът на отбраната и началникът на генералния щаб.

 

От ядреното куфарче се е възползвал веднъж Борис Елцин. На 25 януари 1995 г. недалеко от крайбрежието на Норвегия е била пусната най-крупната в света метеорологична ракета Black Brant XII.

Траекторията на полета й напомняла американските междуконтинентални балистични ракети.

 

Тогава Елцин за първи път задействал ядреното куфарче за спешна връзка с военните.

За щастие, всичко се разминало — целта била идентифицирана.

А след това се изяснило, че писмото на Норвегия с предупреждение за пуска на метеоракетата се е изгубило някъде из недрата на МВнР.

 

Впрочем, от историята е ясно, че големите войни започват неочаквано и обикновено след възможно най-незначителния повод.

 

Американското ядрено куфарче е от черна кожа, която по форма напомня топка за американски футбол. Носи я специално обучен офицер. В деня на инаугурацията старият президент предава «топката» на новия.

 

Русия има и алтернативна система за управление на ядрените сили, която позволява да се нанесе удар и без участието на човека.

 

Това е направено в случай, че тримата притежатели на куфарчето са загинали.

Алтернативата се нарича «система Периметър».

На Запад й измислиха по-«поетично» име — Dead Hand.

 

Тагове: ; ; ; ; ;