Администрацията на президента на САЩ Доналда Тръмпа замрази превода на 221 млн долара за Палестинската автономия, отделени в последния момент от администрацията на Обама, пише The Times of Israel, позовавайки се на високопоставен палестински източник, пожелал анонимност.

 

Представителите на САЩ са уведомили палестинския премиер Рами Хамдалу, че средствата, които администрацията на Обама са привели сутринта на 20 януари, в последните часове на работата си, не могат да бъдат изтеглени в близко време.

 

Във вторник Държавният департамент заяви, че ще преразгледа решението на бившия държавен секретар Джон Кери да изпрати пари на палестинците, независимо от възраженията на конгресмените-републиканци срещу този трансфер.

 

Администрацията на Обама оказваше помощ на Палестинската автономия. Дори без този превод палестинската администрация е получила от американското правителство през 2016 г. 250 млн долара, в това число 180 млн от Агенцията за международно развитие на САЩ — централният орган на държавно управление по оказване на помощ зад граница. 25 млн долара са били отделени за палестински болници, а 45 за разплащане на закупено от Израел гориво.

 

Администрацията на Тръмп провъзгласи друга политика по отношение на Израел и Палестинската автономия. Тръмп през декември 2016 г. разкритикува «антиизраелската» резолюция на ООН, която предполага прекратяване на строителството в палестинските територии, а Израел, чувствайки подкрепата, скоро след инаугурацията на новия американски президент одобри мащабно строителство на Западния бряг.

 

САЩ при Тръмп започнаха преговори за пренасянето на посолството от Тел Авив в Йерусалим.

Ако това се случи, то ще означава, че Вашингтон ще признае спорния град за столица на Израел.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;