Над 2,6 хиляди бойци в долината на река Вади Барада положиха оръжие. Тези, които отказаха да се върнат към мирния начин на живот, бяха  евакуирани в провинция Идлиб. Правителството отново получи достъп до водохранилището, което снабдява столицата. Експертите твърдят, че Вади Барада е първият значим резултат след преговорите в Астана.

Ушли в мир: переговоры в Астане о будущем Сирии дали первые результаты

 

«В долината на река Вади Барада местното население се връща към мирния начин на живот. Понастоящем се провеждат мероприятия по първия етап от комплексния план по примирието в района…Тези бойци, които са готови да регулират законовия си статус, ще попълнят отрядите за самоотбрана», — съобщи за журналисти представител на руския Център за примирие в САР полковник Александър Блинков.

 

Той добави, че част от метежниците не са приели предложените условия, скрили са се в планините и продължават да обстрелват населените места. Руският център полага усилия «главно в идеологическа посока», за да убеди въстаниците да спрат съпротивата и да се върнат към мирните преговори. Около 500 бойци не желаят да направят компромис.

 

Вади Барада е оазис сред сирийската пустиня, който преди войната е крупен туристически център. В региона има водохранилище, което снабдява Дамаск с вода. В резултат на контрола на водохранилището от страна на терористите, Дамаск периодично остава без вода.

 

Освободената долина

 

 

Долината бе завзета от Сирийската свободна армия през февруари 2012 г. През всички години след това правителствената войска не успяваше да си върне територията.

 

Успешното настъпление към Вади Барада започна в края на декември 2016 г. след окончателното освобождаване на Алепо.

 

На 29 декември в Сирия бе обявено примирие, гаранти за което са Русия, Турция и Иран. Властите в САР се опитаха да се споразумеят с бойците, които държаха долината. Метежниците имаха различен поглед върху проблема, голяма част от тях продължиха съпротивата. В средата на януари сирийската армия и шиитското опълчение завзеха височините и няколко селища.

 

 

По същото време се появиха съобщения, че «ан-Нусра» и «Ахрар аш Шам» са се съгласили да се започне диалог, но по време на преговорите бе убит бригадният генерал от сирийската армия Ахмад Хабдан.

Правителствената армия бе принудена да засили натиска, но конфликтът успя да се разреши по мирен начин.

 

Долината Вали Барада е един от няколкото «котли», разположени около Дамаск и Хомс. В подобни анклави правителствените сили и опълчението са принудени да водят позиционни боеве.

 

Очевидно най-приемливият вариант за ликвидиране на «котлите» и освобождаването на Идлиб ще бъдат не кръвопролитните сблъсъци, а преговорите за връщането на въстаниците към мирния начин на живот в замяна на амнистия.

 

Дамаск може да се възползва и от противоречията между бойците. В Идлиб вече са започнали сблъсъци между редица ислямистки части, стигнало се е до сериозни междуособици

 

«Плодовете» на Астана

 

Освобождението на Вади Барада е първият за тази година успех на Дамаск във военния фронт. Както и при Алепо, сирийската власт с подкрепата на руския Център съчетаха силовите и дипломатическите методи. В резултат метежниците бяха уговорени, а тези, които продължават да са настроени радикално, напускат позициите си.

 

Експертите твърдят, че има положително въздействие от преговорите в Астана. В столицата на Казахстан участваха представители на Русия, Турция и Иран, САР, въоръжената опозиция, спецпосланикът на Генералния секретар на ООН де Мистура и посланикът на САЩ Джордж Крол, който присъства като наблюдател.

 

 

По повод срещата имаше много скептици, защото в Астана се събраха съвсем не всички въстанически групи, а делегацията на метежниците бе оглавена от един от лидерите на «Джейш ал Ислам» Мухамед Алуш. Тази групировка е за въвеждане на религиозни закони в Сирия. Но преговорите доведоха до положителен резултат.

 

 

На 24 януари руската делегация предаде на опозиционерите проект за нова Конституция на Сирия. Алуш нарече това «доказателство за доверие. Приветстваме това, че Русия е гарант, който има влияние върху Иран и Сирия. За нас това е позитивно събитие».

 

Механизмът на примирието

 

Независимо от липсата на конкретни спорозумения, освобождаването на Вади Барада може смело да се нарече първият «плод» от формата в Астана.

 

 

Главният редактор на сп. «Проблеми на националната стратегия» Аждар Куртов счита, че между Вади Барада и Астана има очевидна връзка.

«На преговорите в Астана бяха представители на въоръжената опозиция — тези, които вземат решенията за прекратяването на военните действия и продължаването на примирието. Те дадоха разпореждане на подчинените си да действат по съответния начин», — каза Куртов.

 

Според него, другите групировки, които продължават да действат срещу Асад, не са успели да видят резултатите от преговорите.

 

Експертът счита, че пътят към мира в Сирия ще бъде дълъг, но схемата, която се приложи в Алепо и Вади Бараад, показва своята ефективност.

 

Въпреки противоречията Москва, Анкара и Техеран създадоха работоспособен формат.

Но финалният успех и мирното освобождаване на Сирия ще зависи от позицията на Тръмп.

 

Ако целта на Вашингтон е да победи ИД, то САЩ трябва да дадат зелена светлина към метежниците за примирие, — резюмира Куртов.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;