Помощникът на държавния секретар на САЩ по въпросите на Европа и Евразия Виктория Нюланд напуска поста си, предаде Associated press.

 

Агенцията  подчертава, че напускането на дипломата е на фона на предаването на президентските пълномощия на Доналд Тръмп, но решението й не можело да се свърже в прав текст със събитието.

 

По-рано се съобщи, че комитетът по международни въпроси към американския сенат е одобрил кандидатурата на Рекс Тилерсон за поста държавен секретар на САЩ.

 

Освен Нюланд външнополитическото ведомство напускат и няколко други помощници на държавния секретар — Патрик Кенеди, Джойс Бер и Мишел Бонд.
Бившият посланик на САЩ в Армения Джон Хеферн ще замени Виктория Нюланд на поста й. Това съобщи румънското издание Profit.ro.

 

Информацията за напускането на Нюланд бе потвърдена от представители на Държавния департамент на САЩ, но те отказаха да коментират следното — напуска ли Нюланд или е уволнена от Тръмп.

Нюланд изигра значителна роля в събитията в Киев през зимата на 2013-2014 г. по време на масовите протести на Евромайдана.

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;