Днес в Литва бяха вкарани сили на Бундесвера. Първата част военни кацнаха на летище Вилнюс още сутринта. Това съобщи РИА Новости, позовавайки се на Spiegel.

 

Окупацията на прибалтийската страна в литовските СМИ се нарича «помощ от НАТО» и спасение от «руската агресия».

 

Командването на бундесвера до края на февруари има намерение на няколко етапа да прехвърли в страната няколко стотин военнослужещи и военна техника, в това число бронетанкова.

 

През май в Литва вече бе разположена групировка от 1200 човека. Към силите на Германия в бъдеще ще се присъединят белгийски, холандски и войници от Норвегия.

 

Относителната малобройност на контингента се обяснява от специалисти с това, че наличието на войски на НАТО има голямо психологическо значение за подкрепата на настоящия режим в Литва, други отбелязват, че съвсем скоро групировката може да бъде значително увеличена без предупреждение.

 

По всичко личи, че Литва съвсем не може вече да се нарече независима държава.

 

На нейна територия има чуждестранни войници, които дори не могат да се съдят при извършването на престъпления, дори при убийство или изнасилване.

Забелязва се следното явление: Източна Европа е разделена на «сфери на влияние», но този път между страните, които са част от НАТО.

В Полша са въведени войски на САЩ, Литва е под контрола от днес на Германия.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;