Членът на палатата на представителите на Конгреса в САЩ Тулси Хабърд посети Сирия и се срещна с президента на страната Башар Асад. Това сподели тя пред CNN.

Срещата с Асад

Хабърд, която в продължение на две години бе на военна служба в Ирак, потвърди, че е била в Сирия четири дни и е разговаряла с Асад.

 

«Първоначално не планирах да се срещам с него, но когато се появи възможност, възползвах се от нея. Щом ние заявяваме, че страданията на сирийците не са ни безразлични, то трябва да направим среща с когото и да е, за да постигнем мир. Точно по този въпрос говорихме с Асад» , — каза конгресменът.

На снимката: фото-репортер на ТАСС сред войници от сирийската правителствена армия

«Каквото и да мислите за Асад, факт е, че той е президент на Сирия. За да има възможност да се постигне някакви договореност, трябва да се води диалог с него. Сирийците са тези, които ще решат какво да стане с него, какво да бъде правителството им. За мен е главното да се постигне прекратяване на войната», — добави Хабърд.

 

Край на въоръжаването на екстремистите

 

Хабърд, която, според данни на АВС, е била част от претендентите за държавен секретар на новия президент на САЩ Доналд Тръмп, сподели, че по време на пътуването си в Сирия нееднократно е разговаряла с местни жители.

 

«Когато ходех по улиците на Дамаск и Алепо, хората се радваха, че виждат американска гражданка, но ме питаха, защо САЩ и техните съюзници подкрепят и изпращат оръжие на терористичните групировки», — констатира  тя.

 

Законодателят подложи на критика Вашингтон за помощта на САЩ за екстремистите в Сирия и подчерта, че всички хора, с които е говорила в Сирия, са я уверили, че такова понятие «умерена опозиция» в страната не съществува.

 

«Сирийците разбират, че ако президентът Асад бъде свален, то «Ал-Кайда» или подобна групировка, която убива християни и други хора, отказващи да ги подкрепят, ще получат контрола над цяла Сирия», — добави Хабърд.

 

Позицията на Хабърд за Сирия

 

През ноември 2015 г. тя заяви в интервю за CNN, че предприеманите от Вашингтон опити да се свали Асад само съдействат за засилването на ИД и другите терористични групировки. Тя подчерта, че по такъв начин Вашингтон повтаря грешките от миналото. Към грешките тя причисли «свалянето на иракския лидер Садам Хюсеин и либийския Муамар Кадафи».

 

Законодателят посочи, че в случай на свалянето на Асад екстремистките групировки «ще получат цялата Сирия» и «ще представляват още по-голяма заплаха, ще станат още по-силни».

 

На въпроса на журналиста от CNN за това, счита ли тя, че е невъзможно да се стабилизира ситуацията в Сирия, докато Асад е на власт, Хабърд през ноември 2015 г. отговори, че «същото говорехме за Хюсеин и Кадафи».

 

Според нея, в резултат на тази позиция «са били погрешно сменени режимите, а последвалите след това опити да се формира държавност са претърпели крах, което е засилило общия враг».

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;