Атомни подводници на САЩ и СССР са се сблъскали във водите на Северно море около бреговете на Великобритания в разгара на студената война през 1974 г.

 

Това съобщи вестник  The Times, позовавайки се на публикуван документ на ЦРУ.

 

В телеграма, която е останала засекретена над 40 години, се съобщава, че инцидентът се е случил в непосредствена близост от мястото на базиране на американските подводници близо до залива Холи Лок, Шотландия, около 50 км от Глазгоу, където САЩ в периода от 1961 до 1992 г. имат база за подводници.

 

Документът, който е с дата 3 ноември 1974 г., е бил насочен към тогавашния държавен секретар на САЩ Хенри Киниджър.

 

«Получено е съобщение от Пентагна, че една от нашите  подводници клас Poseidon току-що се е сблъскала със съветска подводница».

 

Ракетният подводен крайцер със стратегическо предназначение James Madison е излизал от Холи Лок, за да заеме позиция и в този момент се е сблъсквал със съветска подводница, стояща в очакване извън пределите на базата си с цел следене, двата кораба са изплували, но след това съветската подводници отново се е потопила във водата. На този етап няма съобщения за степента на повреди, ще ви държим в курс на събитията», — публикува The Times текста на телеграмата.

 

«Сблъсъкът на американската подводница, която е носела 160 ядрени бойни глави, и съветската такава е бил действително сериозен, той е могъл да доведе до началото на Трета световна война», — цитира изданието мнението на един от експертите.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;