Действията на властите на САЩ, които задържаха и обвиниха кореспондента на RT Александър Рубинщайн, който информираше за протестите в деня на инаугурацията на Доналд Тръмп, са произвол и нарушаване на журналистическата свобода, се съобщава на сайта на телеканала.

Логотип телеканала RT. Архивное фото

«Арестът и последвалото обвинение срещу нашия кореспондент Александър Рубинщайн, който изпълняваше задълженията си на репортер от мястото на протестите във Вашингтон в деня на инаугурацията на Тръмп — е абсолютен произвол. Това е нарушение на журналистическата свобода, особено удивлява, че случилото се е в държава, която се позиционира като световен шампион на свободната преса», — заяви пресслужбата на RT.

 

RT изрази увереността си, че арестът на Рубинщайн ще бъде признат за незаконен.

 

«RT ще задейства цялата сила на екипа си от юристи в подкрепа на нашия журналист, уверени сме, че подробният анализ, който ще проведе главната прокуратура на САЩ, ще потвърди, че Александър, който през цялото време е с журналистическата си карта, е бил арестуван незаконно», — подчертава пресслужбата.

 

Полицаите задържаха Рубинщайн, въпреки показването на журналистическата му карта.

 

Той е обвинен в извършване на тежко престъпление втора степен — участие в безредици. Предварителното слушане е насрочено за 16 февруари. Рубинщайн е заплашен до 10 години затвор и глоба до 25 хиляди долара.

 

На 20 януари при изпълнение на служебния си дълг във Вашингтон е задържан журналистът от американската компания  Vocativ Еван Енджъл, той е заплашен с аналогично наказание.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;