Сега в момента има пропаганда, че едва ли не успехът наТръмп се дължи на Путин и се формира една нова зона на виртуална реалност или на сила на Путин, че той може да влияе върху изборните процеси в САЩ и западните страни.

 

Това стигна дотам, че в България левите са най-големите защитници на Тръмп, коментира в интервю за предаването «Нещо повече» по програма «Хоризонт» Илиян Василев:

Вчера премиерът Медведев каза в прав текст, че няма как да си създаваме илюзии, че санкциите скоро ще бъдат махнати и това е нещо, което няма да се случи.

 

Хибридната война и виртуалната сила имат склонност във времето да имат някакви ограничения.

 

Путин не е първият, който играе, но той най-много разчита не на позитивните елементи на силата – това, че Русия е икономическа сила като Китай или технологична сила като САЩ.

 

Той играе със страха от това, което той може да направи, разрушенията, които може да направи.

 

Илиян Василев е български дипломат, посланик в Русия от 2000 до 2006 г.

Роден е на 7 юли 1956  г. Професионалното му развитие минава през различни етапи.

Магистър по международни отношения от ВИИ «Карл Маркс».

 

През 1981–1990 г. по времето на социализма е сътрудник в Международния отдел на БЗНС.

 

След 1990 година е резидент-мениджър, консултант по международно строителство и развитие във фирма „Дж. Джоунс и Ко“ и представител на фирмата в България, а през 1994–1997 г. е изпълнителен директор на ДОО „Хоум сервиз“; изпълнителен директор и вицепрезидент на Българската международна стопанска асоциация, председател на Агенцията за чуждестранни инвестиции.

 

Основател и Почетен Председател на Българския Икономически Форум и на Икономическия Форум за Югоизточна Европа.

 

Член на УС на Българската Асоциация за външна политика.

 

От 2007 г. до април 2011 е председател на Делойт България.

 

Заместник-Председател е на българския Реформ Юнион Клуб. Инициатор и координатор на Софийското бизнес училище.

 

В момента е управляващ партньор на консултантската компания по анализи на проектни и стратегичски рискове «Иновейтив енерджи солюшънс» ЕООД.

Автор е на множество статии и анализи по международни отношения, икономика, финанси, енергетика и енергийна сигурност.

 

МВР и ДС има досиета за него, едното е за агент с агентурен псевдоним „Сашо 11”. Василев отрича тази версия за характера на взаимотношения с ДС.

 

Посланик Василев е включен в «черния списък» на руското Външно министерство със забрана да влиза в Русия — един от 89 граждани на Европейския съюз.

 

Припомняме от юни 2016 г.:

 

Посолството на САЩ се отблагодари на един от най-известните русофоби в България. Илиян Василев, който през последните години яростно критикува и клевети както Русия, така и политиката на Кремъл, стартира информационно-аналитичен сайт с Алекс Алексиев, става ясно от съобщение на последния във «Фейсбук».

Онлайн изданието се финансира от фондация «Америка за България» и обещава «активно да подпомага пазарната ориентация на България и нейното членство в Европейския съюз и НАТО».

Алексиев не съобщава каква точно сума им е отпуснала прословутата неправителствена организация, но «дълбоко» й благодари на жеста.

Новината предизвика остри коментари в социалните мрежи. «Америка за България не спи.

 

Посланик Ерик Сет Рубин си държи на думата, и харчи парите на американския данъкоплатец за развитието на демонокрацията в България.

 

Бълват грантомотивирана «будна гражданска съвест» по протестите, създават аналогична журнаГлистика, аналитика…всичко за вашето добро настроение, и правилна дезориентация, дето се вика…», написа социалната мрежа.

Тагове: ; ; ; ; ; ;