Черногорски журналист до сената на САЩ: Защо искате в НАТО държава, която няма никога да ви прости?

 

Известният журналист и политик от Черна гора, лидерът на движение ««Безнадежден отпор» Марко Милачич публикува открито писмо до сената на САЩ, който съвсем скоро трябва да реши въпроса за ратифицирането на Протокола за влизането на Черна гора в НАТО. Милачич моли Сената да гласува против този документ.

 

Според журналиста, «за» Протокола си струва да се гласува само, ако сенаторите искат да станат участници в криминална организация и в нарушение на демократичните основи.

 

«Ние, гражданите на Черна гора, десетилетия сме заложници на мафиотски режим. Черна гора е последната автократия в Европа», — така характеризира Милачич властта на Мило Джуканович, лидер на демократическата партия на социалистите.

 

Той се позовава и на Касационния съд на Италия, който през 2004 г. официално нарече Джуканович «особено опасен международен престъпник»

 

«Влизането в НАТО е една от манипулациите на криминалната групировка, капка в морето на антидемократичността, с която тя купува своята безнаказаност от чужди сили, главно от вас», — пише на сенаторите Милачич.

 
«Всички честни допитвания показват, че болшинството граждани на Черна гора са за неутралитет спрямо глобалните спорове. Черна гора не иска да влиза във военни блокове, не иска да има ударни цели на своята територия…Срещу такива малки и неутрални страни обикновено не се извършват терористични атаки», — аргументира се журналистът.

 
«Нима искаме много? Нима е много да не искаме да сме пушечно месо на геополитиката? Да не се въвличаме в опасните големи игри? А на вас защо ви е държава, която никога не е била лоялна към вас? Трябва ли ви партньор, който е срещу вашата политика — отдавна и дълбоко против?

 

Трябва ли ви народ, който никога няма да ви прости, че убивахте неговите мирни жители, неговите деца?

 

Помислите, трябва ли да набутвате в НАТО една държава против волята й в името на един криминален режим?

 

Трябва ли ви страна, чийто военен бюджет е около 30 млн евро, колкото струва един ваш «Абрамс»?

 

Като американки гражданин, бих окачествил подобно партньорство като предателство  на националните интереси.

 

Като черногорски гражданин — също виждам предателство на националните интереси», — пише Марко Милачич.

 

По-рано американският Сенат вече четири пъти отлага гласуването на Протокола за влизането на Черна гора в НАТО.

За присъединяването на балканската страна в Алианса Протоколът трябва да бъде ратифициран от всички страни-участнички.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;