Над три четвърти от жителите на Русия, 81 %, дадоха негативни оценки на работата на Барак Обама в края на неговия президентски мандат, процентът на положителните отговори са само 9 %. Такива данни представи Общоруският център за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ).

 

Очакванията от президента Доналд Тръмп са високи: 40 % от руските граждани са на мнение, че СЩА в негово лице имат добър (в това число 8 % — един от най-добрите) лидер, 31 % от респондентите твърдят, че той по-скоро ще бъде «донякъде добър», 4 % — «лош» или «много лош» държавен глава.

 

Независимо от положителното отношение към новия президент на САЩ, предложението за отмяна на част от антируските санкции в замяна на взаимното съкращаване на руското и американско ядрени оръжия, болшинството жители на Русия (55%) отхвърлят идеята. С това са съгласни 31 % (от привържениците на непарламентарните партии — 45 %, сред 18-24-годишните — 48 %).

 

Още по-критично се възприема идеята да се подобрят руско-американските отношения след предаването на бившия сътрудник на американските спецслужби Едуард Сноудън: против са 71 % от гражданите. Предложението се подкрепя от 12 % от респондентите.

 

Допитването е проведено в периода 20-22 януари 2017 г. чрез телефонно интервю при случаен подбор сред 1800 респонденти.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;