Все повече хора във Франция подкрепят дясната политика. Според социологическото проучване, лидерът на партията «Национален фронт» Марин Льо Пен събира 26 % от гласовете, а към партията й проявяват интерес 66 % от респондентите. Друг популярен кандидат във Франция е Франсоа Фийон, който изостава от Льо Пен с 1-2 %. Избирателите се надяват, че в случай на победа на Льо Пен, то тя ще разреши миграционната криза и ще защити народа на Франция от терористите.
во Франции растёт число сторонников Марин Ле Пен

Лидерът на френската партия «Национален фронт» Марин Льо Пен има все по-голяма популярност сред французите. Социологическото изследване е направено от центъра Ipsos Sopra Steria. Респондентите са били питани, за кого ще гласуват, ако първият президентски тур е в предстоящите почивни дни. 26 % от запитаните са дали гласа си за Льо Пен, 24 % — за либерал-консерватора Франсоа Фийон. 19 % от респондентите са гласували за екс-министъра на икономиката на Франция Емануел Макрон. 13 % от гласовете събира един от председателите на Лявата партия, евродепутатът Жан-Люк Меланшон.

 

В петък, 100 дена преди първия кръг президентски избори, във Франция се проведоха първите дебати между кандидатите от  левите партии.

В началото на януари на първо място, според допитванията, се оказа лидерът на Националния фронт Марин Льо Пен. При отсъствие на единен кандидат на социалистите експертите от BVA-Salesforce разгледаха осем варианта на развитие на събитията. Социалистическата партия има осем кандидати плюс още един, ако в президентската надпревара участват центристът Франсоа Байр.

 

Аналитиците прогнозират, че във втория кръг Льо Пен ще събере 25-26 % , а Франсоа Фийон, ще отстъпи с 1-2 %.

Според тях, ще спечели Фийон, събирайки около 63 % от гласовете. По-рано социолозите твърдяха, че Фийон ще събере повече гласове на първи тур.

 

Надежда за Франция

Според запитаните, Марин Льо Пен е политик, към когото се вслушват все повече граждани на Франция. Гласоподавателите искат по-скорошно разрешаване на миграционната криза във Франция и в ЕС. Отбелязваме, че Националният фронт през 1983 г. декларира правото на коренните французи да запазят културата и историята си.

 

«Марин Льо Пен разбира чудесно, че ако този безкраен поток от бежанци не бъде обуздан, то рано или късно той ще препълни «европейския басейн» и няма да може да бъде контролиран, — заяви жител на град Руафьо Жан-Мишел Тисеранд. — Не съм националист, но ми е неприятно да живея в постоянно напрежение и страх, че утре може има терористичен акт».

 

Тисеранд счита, че Льо Пен може да подобри икономическото положение на страната. Той се надява, че лидерът на Националния фронт ще се погрижи за околната среда

 

«Считам, че тя може да доведе Франция до лидерство в ЕС. Бих искал страната ми да има по-висок процент БВП, поне до нивото на 2007 г. преди кризата. Има още един проблем, който силно ме вълнува — екологията. На Земята има над 7 млрд човека, близо сме до това да започнем да се борим за съществуването си. От космическите спътници се вижда, че с всяка година все повече ледници се стопяват. След по-малко от 100 години цяла Европа може да се окаже под вода, ако не започнем за регулираме екологичните проблеми — да преработваме отпадъците, да използваме екогорива и т.н. Струва ми се, че хората, на които това не им е безразлично — Доналд Тръмп, Владимир Путин и Льо Пен, ще могат да намерят решение на този проблем».

 

 

«Никой не иска нови жертви»

Студентът Ян Макиас счита Льо Пен за доброжелателен политик, който знае какво е нужно на Франция, а и може да предложи алтернативни способи за разрешаването на някои въпроси, например като миграционната криза в ЕС.

 

«Тя е пълна противоположност на другата жена-лидер, на Ангела Меркел. Немският канцлер не се грижи за сигурността на народа си, тя отвори вратите на Европа за милиони бежанци от Близкия Изток, без да провери тяхната връзка с терористичните групировки. В резултат имаме терористични актове в Париж през 2015 г., в Ница — през лятото на 2016 и преди Рождество —  в самата Германия.

 

Колко хора загинаха заради тези отворени врати. Не е изненада, че Марин Льо Пен се подкрепя от все повече хора. Никой не иска нови жертви», — подчерта Макиас.

 

«Тя ще обяви война на тероризма»

 

Искреността и откритостта на Льо Пен отбеляза и гражданката на Франция с турски корени Хайен Селсен. Тя твърди, че Льо Пен е единственият кандидат за президент на Франция, който може да се противопостави на ИД.

 

«Наблюдавам действията на радикалните ислямисти и реакцията от страна на ЕС. Струва ми се, че ако Льо Пен стане президент, то тя ще обяви война на ИД и заедно с Русия и САЩ ще победят терористите. Много кървави събития понесе светът в последно време.

 

Жената като цяло носи в себе си състрадание и любов, всяка една от нас е майка или ще стане такава. Тези чувства ще обединят света», — заяви Хайен.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;