По време на преговорите за Сирия в столицата на Казахстан Астана представителите на въоръжената сирийска опозиция остана недоволна от комюникето за преговорите.

 

Агенция Ройтерс отбелязва, че нейното недоволство е предизвикано от това, че в текста отсъства споменаването на военната роля на Иран.

Один из руководителей вооруженной группировки Джейш аль-Ислам Мухаммед Аллюш на переговорах в Астане. 23 января 2017 года

«Иран оглавява редица военни атаки, които довеждат до принудителното преселване на хиляди сирийци и до кръвопролитие. Комюникето узаконява тази роля», — цитира агенцията думите на представителя на сирийската опозиция.

 

Ръководителят на делегацията на опозицията Мохамад Алуш също отбеляза нарастващата роля на Русия за установяването на мир в Сирия, изразявайки надежда, че Москва и в бъдеще ще играе позитивна роля в подкрепата на «реалния и справедлив политически процес».

 

В края на преговорите в Астана на 23-24 януари бе прието съвместно изявление на Русия, Иран и Турция, в което страните обявиха за създаването на тристранен механизъм за спазване режима на прекратяване на огъня.

 

Както заяви специалният представител на ООН за Сирия Стафан де Мистура, другата седмица той ще докладва за резултатите от преговорите на генералния секретар Антониу Гутиериш и Съвета за сигурност.

 

 

Тагове: ; ;