Москва предостави на представителите на въоръжената опозиция проект за нова конституция на Сирия, заяви ръководителят на руската делегация на преговорите в Астана Александър Лаврентиев.

 

Според него, проектът е бил подготвен от руски специалисти.

Постоянный представитель Сирии при ООН и глава делегации правительства Сирии Башар аль-Джафари на международной встрече по сирийскому урегулированию в Астане

«Искам специално да подчертая: ние направихме това само, защото искаме да ускорим процеса и да му предадем някакъв допълнителен стимулиращ импулс, но по никакъв начин не искаме да се намесваме в самия процес на разглеждането и приемането на конституцията», — добави Лаврентиев.

 

В резултат на проведените в Астана преговори на 23-24 януари бе прието съвместно изявление на Русия, Иран и Турция, в което страните обявиха за създаването на тристранен механизъм за спазване режима на прекратяване на огъня. Детайлите ще се дооформят допълнително по военните канали между Техеран, Москва и Анкара.

 

Русия, както подчерта Лаврентиев, не изключва появата на нови гаранти на споразумението за примирие, но те трябва да притежават реално влияние върху опозицията.

 

Ръководителят на делегацията на опозицията Мохамад Алуш на свой ред отбеляза нарастващата роля на Русия в установяването на мир в Сирия, изразявайки надеждата, че Москва и в бъдеще ще играе позитивна роля в подкрепа на «реалния и справедлив политически процес».

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;