Москва съумя успешно да заобиколи антируските санкции във военната сфера, да укрепи отбранителната способност на страната и да получи допълнителна печалба от военните поръчки, пише списание Foreign Policy.

Звезда на Водовзводной башне Московского Кремля

Въведените през 2014 г. антируски санкции лишиха Русия от достъп до някои важни западни технологии. Поставяйки под заплаха плановете за модернизация на въоръжените сили, санкциите принудиха Москва да търси заобиколни пътища, което само укрепи руския военно-промишлен комплекс, се казва в статията.

 

Например, отказът на Франция през 2015 г. да предаде на Русия вертолетоносачът «Мистрал» се оказа изгоден за Москва: руската страна не само получи обратно около милиард долара за корабите, но и съумя да продаде 50 поръчани за тях вертолети Ка-52, пише  Foreign Policy.

Бывший председатель Совета министров Италии Романо Проди. Архивное фото
 Друг пример по отношение това, как Русия съумя успешно да излезе от трудното положение, е историята с доставките на дизелови двигатели от Германия. Когато Берлин отказа да достави поръчаните за руските корвети «Буян-М» дизели, се наложи Москва да търси нов доставчик.
Но бързо стана ясно, че Китай е закупил аналогични двигатели преди няколко години, той дори вече бе успял да започне производството на собствен аналог. Русия бързо сключи договор за доставката на китайските двигатели, които, както отбелязва авторът на статията, макар и малко да отстъпват по качество на немските, са значително по-евтини.
 Ако говорим за необходимата за развитието на руския космос и ракетостроенето електроника, то и тук Москва съумя да намери замяна на Запада — този път в лицето на Южна Корея и други азиатски страни, пише авторът.
Московский Кремль и Кремлевская набережная. Архивное фото

 

В ръководството на въоръжените сили на САЩ считат, че Москва е съумяла да намери пролуки в бариерите, които са поставили пред нея санкциите, благодарение на недостатъчната политическа воля в САЩ и ЕС. По този въпрос за изданието прави изявление анонимен представител на американското министерство на отбраната.

 

«Санкциите бяха недостатъчно сериозни, за постигането на реален политически ефект трябваше да се отиде доста по-далече», — счита той.

 

Както отбелязва изданието, има вероятност сътрудничеството на руските въоръжени сили и ВПК на западните страни да не се възобнови при отмяна на санкциите.

 

«‘Не считам, че руснаците ще се хвърлят отново да купуват каквото и да е от Запада. Те си научиха урока и вече няма да се обърнат към доставчиците си от Франиця и Германия», — цитира изданието думите на военния експерт Майкъл Кофмън.

 

Много чуждестранни компании продължават сътрудничеството си с Русия. Например, италианският Iveco продължава да доставя бронирани машини, а украинската фирма «Мотор-Сич» продава на руската армия стотици вертолетни двигатели за година, защото не може да се откаже от сътрудничеството с един от своите най-важни партньори.

 

Но Русия постепенно увеличава своето производство и вероятно след няколко години ще спре да купува двигатели зад граница, завършва Foreign Policy.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;