Ветераны Украинской повстанческой армии (ОУН-УПА). Архивное фото

Спецслужбите на САЩ са считали Организацията на украинските националисти за терористична, но това не им е попречило да им оказват помощ помощ, започвайки още от началото на студената война, това показват архивните документи на Централното разузнавателно управление на САЩ.

В Киеве националисты подрались с правоохранителями

Тези дни ЦРУ публикува около 13 милиона страници разсекретени документи, в това число от студената война, които по-рано бяха достъпни само на четири компютърни терминала в Националния архив в щата Мериленд.
Редица организации — идейни последователи на ОУН, включително Украинската въстаническа армия (УПА), са признати в Русия за екстремистка, а дейността им е забранена. Те не присъстват списъците с терористичните организации на Министерството на правосъдието на САЩ.

«Терористичната организация»

 

В публикуваните в електронен вид документи има справка от 4 февруари 1948 г. за лидера на ОУН Степан Бандера, който фигурира там като  Stefan Bandera.

Вид на улицу Крещатик в Киеве, Украина. Архивное фото

«Той е бил член на терористичната организация ОУН и е свързан с убийството на (Бронислав) Перацкий, министър на вътрешните работи на Полша» , — се казва в документа.

 

Перацкий е  убит във Варшава от активисти на ОУН през 1934 г., след което почти всички лидери на организацията, включително Бандера, са били арестувани от полските власти и осъдени на смърт. Но присъдата не била изпълнена.

 

В справката се описват още основните събития от биографията на Бандера в периода на Втората световна война. Споменава се, че ОУН е преобразувана в УПА, за да «се сражава срещу немските и съветските войски».

 

В документа се посочва, че след войната Бандера е формирал Украински съвет за национално освобождение, а също Антиболшевишки блок на нацията. Отбелязва се, че в момента на съставянето на справката «бандеровците» продължават да действат в регионите със съветско влияние, а част от техните последователи са се прехвърлили в Аржентина.

 

Финансирането на ОУН

Сред публикуваните документи има и такива, които в прав текст посочват, че спецслужбите в САЩ са финансирали ОУН след Втората световна война за противодействие на СССР. Но от текста са отстранени сумите и имената на банките, през които е преминавало финансирането.

Участники факельного шествия в честь 60-летия гибели командира УПА Романа Шухевича. Архивное фото

Редица документи се отнасят до знаменитата операция «Аеродинамик», организирана от ЦРУ заедно със спецслужбите на Великобритания, Италия и Западна Германия през 1948 г.

 

Главно контактно лице тогава е бил вербуваният ръководител на службите за сигурност на ОУН Микола Лебед. Първоначално операцията е планирана «с цел да се противопостави на разузнаването» на територията на Украинска ССР, но след нейния фактически провал в резултат на действията на съветските спецслужби през 1954 г. е била преориентирана към идеологическа борба със СССР чрез програма с името «Пролог».

Окончателно операцията е закрита едва през 1990 г.

 

По-късно на тази програма са посветени няколко изследвания, проведени на базата на разсекретените документи на правителството на САЩ в годините през 1990-2000 г.

News Front ПП

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;