Главната цел на настоящия рунд преговори в Астана съвсем не е прекратяването на сирийската гражданска война. Това е по-скоро тест за професионалната пригодност за страните, които претендират за място в близкоизточния Съвет на директорите.

Переговоры по Сирии в Астане: тест на профпригодность

Правилните бойци

В понеделник 23 януари Астана се превърна за два дена в център на световната политика. Тук се провеждат дългоочакваните преговори между президента на Сирия Башар Асад и вменяемата част на сирийската опозиция. В качеството си на посредници са Русия, Турция и Иран.

 

Това не е първият път, в който официалните представители на Сирия и бойците сядат на една маса. До момента бяха проведени няколто пъти преговори в Женева, от които последваха само големи сметки за хотелите…

 

Астана е кардинално различна от Женева. Тук има шанс за успех. Не само, защото сирийците няма да си отвличат вниманието си с шопинг в казахстанските бутици.

 

 

Първо, лидерите на сирийската опозиция на преговорите в Швейцария не бяха заинтересовани да има успешни преговори. Те се ориентираха по интересите на Саудитска Арабия, която желае продължаване на сирийската гражданска война, затова поставяха неприемливи условия.

 

В Астана бойците по-скоро се ориентират по Турция, която е заинтересована от свиване на гражданската война.

 

Второ, в Женева лидерите на опозицията бяха представители на емигрантските кръгове и политическото крило — те нямаха достатъчно влияние по места, затова дори с тях да бяха постигнати определени споразумения, то те идва ли щяха да се изпълняват.

 

В Астана, според думите на Лавров, има «среща, с участието на хора, които с оръжие в ръце са воювали помежду си «на земята», които контролират конкретни територии в Сирия».

 

Делегацията на бойците е оглавена от един от ръководителите на въоръжената опозиция от «Джейш ал Ислам» — Мухамед Алюш, а в състава й присъстват представители на повече от десет банди и групировки от централна и северо-западна Сирия.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;