Инициативата по решаването на сирийската криза е предадена на Русия и страните от Близкия Изток
Драгана Трифкович, Сърбия
«Конференцията в Казахстан, която организират Русия, Иран и Турция, е възможност да се формира нова платформа за политическо решение на многогодишната война в Сирия», коментира за News Front Драгана Трифкович, директор на Центъра за геостратегически експертизи от Белград.
Според сръбския политолог, мероприятието се провежда не само на фона на военни действия, но и при нова геополитическа обстановка.
«Благодарение на военната помощ на Русия сирийската армия успя да промени хода на войната. Освен, че в последните месеци се промени ситуацията на бойното поле, следва да се има предвид и промяната във външнополитически план.
Администрацията на Обама оказваше силна подкрепа на Фронт ан-Нусра и другите терористични групировки в Сирия.
Тръмп в предизборната надпревара говореше за съвместна дейност с Русия в борбата срещу ислямисткия тероризъм в Сирия.
Има много признаци на това, че администрацията на Доналд Тръмп ще заеме друга позиция по отношение ислямистите в Сирия.
САЩ ще концентрират вниманието си най-вече върху вътрешните проблеми, което открива възможности за тези, които не са били «обласкани» от американската външна политика».
По въпроса за участието на САЩ в конференцията в Астана, Вашингтон реагира без особен интерес, отбелязва Драгана Трифкович.
Причината за това, според нея, би могла да бъде новата разстановка на приоритети в администрацията на Тръмп, а също може да е и белег за предаване на инициативата по решаването на кризата в ръцете на Русия и другите страни от Близкия Изток.
В момента, при новите реалности, вече не стои въпросът за напускането на Башар Асад, за което настояваха предишните власти на САЩ.
«Резултатите от конференцията ще бъдат ясни утре. Най-важното е да се пристъпи към прекратяване на военните действия и към разоръжаване на терористичните групировки. Важно е да се спомене, че Русия, освен военна помощ, оказва и хуманитарна помощ на Сирия. От никой друг страната не е получила такава хуманитарна помощ, както от Русия. 
Конференцията в Астана е нов и сериозен шанс да се спре кръвопролитието в Сирия».

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;