Група юристи, специалисти по право и експерти в областта на професионалната етика имат намерение да подадат съдебен иск срещу президента на САЩ Доналд Тръмп, обвинявайки го в нарушаване на конституцията на САЩ, която забранява на хора, начело на държавата, да приемат възнаграждения и заплати от чужди държави. Това съобщи CNN.

 

По данни  на телевизията, искът във федералния съд в Ню Йорк ще бъде подаден от базиращата се в американската столица организация «Граждани за отговорност и етика във Вашингтон»  (Citizens for Responsibility and Ethics in Washington, CREW). Тя има намерение да направи това на 23 януари.

Дональд Трамп

По такъв начин, както твърдят бъдещите ищци, цялата печалба от потенциалите сделки, които бизнес-империята на Тръм може да сключи с компании, имащи отношение с правителствата на други държави, ще се счита за възнаграждение за президента, което нарушава законите на САЩ. За такива плащания могат да се считат например кредитите, получени от компаниите на Тръмп от банки, контролирани от други държави или плащания от чуждестранни правителствени организации за аренда от чуждестранна недвижима собственост, принадлежаща на строителната компания на републиканеца.

 

Според CNN, Тръмп притежава или има някакво отношение към над повече от 560 компании и партньорства, които имат бизнес най-малко с 25 държави, освен САЩ.

 

Още преди инаугурацията Тръмп заяви, че е напуснал всички заемани от него постове в принадлежащата му Trump Organization, за да предаде управлението им на своите синове Доналд и Ерик. Той също е дал разпореждане да се консолидират всички негови компании под егидата на основна група, да се води общо счетоводство и отчетност.

 

Вместо да продаде активите си, Тръмп ги прехвърли в тръстов фонд, оглавяван от синовете му. Тръмп не ликвидира компаниите си, защото това, според неговите юристи, би означавало те да бъдат разпродадени на безценица и в ущърб на интересите на останалите членове от неговото семейство.

News Front ПП

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;