Американски звезди излязоха в събота по улиците на Вашингтон, за да подкрепят над 500 хилядите участници в протеста, организиран от противниците на 45-ия президент на САЩ Доналд Тръмп. Американският телевизионен канал CBS излъчваше пряко масовия протест.

 

Десетки знаменитости говориха в подкрепа на спазване правата на жените по време на продължилия целия ден протест във Вашингтон. Сред тях бяха певиците Мадона, Шер, Алиша Кийс, Кати Пери, режисьорът Майкъл Мур, актьорите Джулия Робъртс, Ашли Джъд, Скарлет Йохансон, Ема Уотсън,  Еми Шумер, Джейк Джиленхл, а също известната американска феминистка и журналистка Глория Стайн.

Един от символите на акцията бяха розовите шапки, които раздаваха организаторите на протеста. Заради големия брой демонстранти те бързо свършиха — и централните улици на столицата се превърнаха в розови реки. СМИ вече наричат този парад исторически и го сравняват с феминистките протести от миналия век.

Звездите срещу Тръмп

 

В първата половина на дена от американската сцена на протеста говори режисьора Майкъл Мур, който нееднократно критикува по телевизията Тръмп. Той показа на протестиращите вестник The Washington Post, на първа страница на вестника имаше малка статия за изминалата инаугурация със заглавие «Тръмп дойне на власт».

Джон Кери

«Не мисля така» , — отбеляза Майкъл Мур под одобрителните подвиквания на събралите се. «Ето я властта на голяма част от Америка, точно тук!», извика той, разкъсвайки пред тълпата вестника.

В следобедните часове говори Мадона, която реши да провъзгласи «революция на любовта пред тиранията».

 

«Добре дошли в революцията на любовта, във въстанието на отказа да приемем този нов век на тирани. Готови ли сте да разтърсите света? — обърна се тя към тълпата. — Доброто не победи на тези избори, но доброто в края на краищата ще победи».

 

 

Сутринта съперничката на Тръмп на изборите Хилъри Клинтън подкрепи «Марша на жените».

«Благодаря, че стоите, говорите, марширувате за нашите ценности. Това е по-важно от всякога. Искрено вярвам, че заедно сме винаги по-силни», — написа тя в своя профил в Туитър.

 

Без нито един арест

 

 

За разлика от протестите в петък, по време на които бяха арестувани около 230 човека, и които протести бяха явно антикапиталистически, в събота полицията не съобщи за нито един задържан.

 

Шествието премина мирно, митингуващите не чупиха витрини, не палеха кошовете за боклук, всичко това се случи по-рано през деня.

 

Двете протестни действия определено бяха с РАЗЛИЧНИ участници.

 

През деня бурните протести бяха против цялата корпоративна капиталистическа система.

 

А Женският марш беше явно проводник на интересите на Сорос, който, както съобщиха медиите по-рано, е започнал да финансира протестни действия срещу Тръмп в цялата страна, дори в Европа.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;