Павел Тимофеев, експерт по Франция, научен сътрудник  в отдела за европейски изследвания към ИМЕМО на РАН:

 

Всички тези събития, свързани с изборите в САЩ и хакерите не са доказани. Публиката не видя доказателства.

 

Във Франция има двама кандидати — Франсоа Фийо и Мари Льо Пен, които в една или друга степен са за подобряване на отношенията с Русия. Представителят на левите сили вероятно също ще се изкаже в тази посока. Русия няма защо да се намесва и да усложнява ситуацията с нови скандали за манипулации.

 

Още повече, че НАТО в момента активно разполага войска в Полша и Прибалтика. Нови скандали биха били най-добрият подарък за алианса. Русия не се нуждае от това.

 

 

Фьодор Басов, експерт по Германия, научен сътрудник в отдела за европейски изследвания към ИМЕМО към РАН: не вярвам в успеха на немските популисти.

 

Ако Русия окаже на някого подкрепа, то това може да предизвика негативна реакция, защото Русия в момента не е популярна сред голяма част от немското общество. Затова е контрапродуктивно да се подкрепя някого. Ако трябва да подкрепяме някого, то това са силите на мейнстрийма, тези, които сега са на власт.

 

 

  • Какви са шансовете на десните популисти в Германия?

Партията «Алтернатива за Германия» има 11 % от федералния рейтинг и значи, че тя влиза в Бундестага. Но остава опозиционна сила, защото няма да може да създаде парламентарна коалиция. Дори ако рейтингът й излети до 17 %, с тази партия никой няма да иска да си има работа.

 

Дмитрий Данилов, ръководител на отдела за европейска сигурност към Института за Европа към РАН: той вижда в Байдън представителя на антитръмповските сили, по които ще се ориентират в перспектива значителна част от европейския политически истаблишмънт.

 

 

Не трябва да забравяме, че Давос е сериозно място. Това не е просто «сверка на часовниците», а опит да се погледне в бъдещето. В тази връзка е важно за европейците да определят поне приблизително параметрите на бъдещата политика на САЩ. В това число спрямо Русия.

В този смисъл фигурата на Байдън е знакова.

 

Макар Тръмп да направи множество изявления, неговите възможности не са безгранични. Той е свързан със своята партия и Конгреса. Тръмп е задължен да гарантира приемственост в политиката на САЩ. Твърдостта, обозначена от Байдън, ще влияе върху американската политика, ще въздейства върху политиката на Тръмп.

 

Това е важно за Европа, защото рязката промяна на курса на Вашингтон ще я застави да избира между лошото и още по-лошото. Или да следва новото, силно променения курс на САЩ, или да не се съгласи с администрацията на Тръмп и да се окаже още по-безсилна в международните дела.

 

Европа е готова към нови параметри на сделката си със САЩ при Тръмп, но до определени граници. И Байдън обозначи точно тези граници. Това по всяка вероятност се харесва на Европа.

Европа няма да може да играе еднозначно за Тръмп. Тя е принудена да отчита поляризацията, появила се в САЩ с неговото избиране.

 

Байдън обяви в Давос наличието на достатъчно мощна политическа сила, която първо, е готова да се бори с Тръмп или сериозно да му влияе, а второ, готова е да го замени след неговия първи президентски мандат. 

Байдън не може да се откъсне от тази политическа сила, защото той е част от нея. Той е неин продукт.

Той е неин проводник.

News Front ПП

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;