Из словото на новият президент Румен Радев на площад «Св. Ал. Невски».

 

„На такова място човек най-ясно осъзнава отговорността да застане начело на държава с дълбоки европейски корени, отстоявала своята свобода и бъдеще на кръстопътя на историята.

 

Благодаря на всички президенти досега за усилията им за изграждане на демократична България.

 

За мен е огромна чест и отговорност да приема поста пред всички вас.

 

Армия, която 13 века отстоява нашата държавност, свобода и достойнство. Церемонията е израз на приемственост, без която няма как да се гради държавност.

 

Разпиляхме енергия, загубихме време, но неотклонно следвахме посоката си — част от обединена Европа. Нека заедно градим по-справедливо общество, основано на закона и морала, на свободата и солидарността. Обществото, което не е заложник на миналото, а творец на бъдещето. По пътя, осеян с нови предизвикателства, ще бъда редом с вас. Ще бъда президент на всички, независимо от етнос, принадлежност и религия.

 

Ще бъда президент на диалога и баланса.

 

Ще работя с парламента, правителството, институциите, партиите, организациите и гражданите, за намиране на решенията за България. Ще работя с партньорите ни за ускорена интеграция.

 

Но ще бъда президент, който безкомпромисно ще отстоява правата, интересите и достойнството на своя народ.

 

Вярвам, че имаме сили да посрещнем всякакви изпитания. Вярвам в доброто бъдеще на България. най-важното е да осъзнаем силата си, да повярваме в себе си и заедно да продължим напред“, заяви Румен Радев.

Тагове: ; ;