Очакванията към новия президент Румен Радев в «Неделя 150»:

 

Димитър Делчев от Реформаторския блок изрази своята позиция така:

 

Ние оценихме първата реч на Радев като прекалено обща и абстрактна, без конкретни решения.

 

Ние очаквахме от г-н Радев дата за изборите, визия за управлението на следващия служебен кабинет, да каже има ли решение за проблемите, свързани с Изборния кодекс.

 

Например след два месеца във всяка една секция в България трябва да има машина за машинно гласуване. Това се знае от 2013-а година. Това е много сложно мероприятие, което включва обществена поръчка и закупуване на теза машини.

 

Ние се притесняваме Изборният кодекс да не бъде нарушен.

 

Евроатлантическата принадлежност и  насоченост на България не беше ясно и категорично декларирана.

 

Радев обективно няма 100 дни. Той другата седмица трябва да назначи служебно правителство. Това е тежка задача. Не пожелавам на никого да е на негово място.

 

Той влиза в правителствена криза.

 

Г-н Радев поема цялата отговорност за властта следващите два месеца. Дотук се стигна поради една грешка на г-н Борисов, който подаде оставка без да има основания за това. За това, че в момента има много предизвикателства пред България ние смятаме, че е нормално г-н Радев следващата седмица да свика Консултативен съвет за национална сигурност, не за друго, а за да има приемственост.

 

Основният въпрос към Радев ще бъде дали наистина ще бъде обединител на нацията, дали наистина ще слуша всички хора, включително и тези, от които не е избран.

 

Или само ще констатира проблемите пет години. Има нужда от хора на действието, които да дават решения. Той ще има своите 100 дни, за да започне да върши работа в конкретни направления.

Тагове: ; ; ; ;