Американските демократи не могат да се примирят с поражението на изборите и се готвят за реванш. За целта те продължават да размятат мита за «руската заплаха» — както в САЩ, така и по света.

 

По време на прощалната си реч пред Световния икономически форум в Давос отиващият си вицепрезидент Джоузеф Байдън предрече намеса на Русия в изборите в редица страни от Европа.

 

Той нарече Москва лидер на неформалната световна коалиция, която иска да унищожи «либералния световен ред».

 

 

«Отчитайки, че в много държави от Европа ще има избори тази година, можем да очакваме нови опити на Русия да се намесва в демократичния процес. Това ще се случи отново, обещавам ви», — цитират медиите думите на Байдън.

 

Прогнозата прозвуча като продължение на медийната кампания за намесата на Русия чрез кибератаки по време на ноемврийското гласуване за президент в САЩ. Според допитването, в това вярват повече от половината американци. А в училищата и ВУЗ-овете в Калифорния дори се канят да въведат учебен курс за «заговора на правителството на Русия в намесата им в президентските избори в САЩ».

 

Според Байдън, Русия използва възможностите си, за да «ликвидира европейския проект», търси разделителните линии в европейските нации и иска да се върне към политиката на сфери на влияние. Във връзка с това политикът засегна и съдбата на НАТО.

«Единственият защитен рубеж е Трансатлантическото партньорство — непоколебимата привързаност на САЩ към всички свои съюзници от НАТО», — увери Байдън.

 

Така той опонира на Доналд Тръмп, който неотдавна нарече военния блок «остарял».

Вицепремиерът на СЩА е уверен, че «либералната демокрация» е водещата доктрина в света.

Но има «отделни антилиберални външни играчи, за които успехът — това е разрушаване на либералния международен ред».

 

Сред тях Байдън вижда Китай и Иран. Русия, според него, оглавява този процес.

 

Тя «се стреми да върне света, в който силният натрапва своята воля с помощта на военна сила, корупция и престъпност».

В качеството на пример политикът споменава «зелените човечета», «кибератаките» и «дезинформационните кампании по целия свят».

 

Независимо от края на мандата му Байдън няма намерение да се отказва от провеждането на политиката на западния либерален елит.

 

«Ще се възползвам от своето право на глас в името на Трансатлантическото бъдеще, защото от това зависи бъдещето на моите деца и внуци», — обеща политикът.

 

 

Паралелно с речта му в Давос в New York Times бе публикувано интервю с Байдън със същия призив: да се противопоставим на руското влияние в Европа.

«Ако ние си идем, то Унгария, Полша, дори Балтийските страни — всички тези момчета ще започнат да се презастраховат», — тревожи се Байдън.

 

От цялата плява, изказана от Байдън, политикът е прав само в едно — че от либералната демокрация зависи бъдещето на неговите деца и внуци.

Колкото повече либерална демокрация, толкова по-богато семейство Байдън.

Е, мерси сме от твоята демокрация.

News Front ПП

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;