The New Yorker обръща внимание на това в инаугурационната реч на новия президент на САЩ Доналд Тръмп, че той не е припомнил за «жертвите на нашите предци», нито за духа на Америка, нито за нейните ценности.

 

«Това беше мрачна реч. Америка, която описа Тръмп, е препълнена от пострадали: от «бедност, от престъпност, бандитизъм и наркотици», от «ръждясали заводи, разхвърляни по цялата страна», — се казва в статията.

 

Вестник Politico на свой ред обръща внимание на това, че в речта си Тръмп е дал да се разбере, че «на Европа ще й се наложи да разчита вече само на себе си».

«Ако Тръмп си е поставил за задача да предупреди Европа, той се справи», — отбелязва авторът, цитирайки по-нататък някои европейски политици.

 

«Враждебна инаугурационна реч. Не можем просто да стоим и да се надяваме на подкрепата и сътрудничеството на САЩ. Европа трябва да вземе своята съдба и сигурност в своите ръце, — написа на страницата си в Тутър Врехофстадт, бившият премиер на Белгия, президент на Алианса на европейските либерали и демократи.

 

В социалната мрежа се обръща внимание на това, че Тръмп фактически е цитирал в речта си Бейн — злодеят от DC Comics.

Във филма «Тъмният рицар: Възраждането на легендата» антигероят казва: «Днес ние връщаме властта на вас — на народа».

 

Тръмп наистина повтори тази фраза почти дословно.

 

Guys… Donald Trump quoted Bane in his speech!

 В речта си Тръмп обвини «неголямата шепа хора» във Вашингтон за контрола над всички блага, които им носят власт, той заяви, че 20 януари 2017 г. ще влезе в историята като ден, в който обикновените американци отново са придобили властта над страната си.
Тръмп обеща най-напред да се съсредоточи върху делата на Америка.
News Front ПП

 

Тагове: ; ; ;