Управителят на Централната банка на Франция Вилерой де Гало заяви, че е твърде рано да се каже как ЕС ще реагира на политиките на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, той призова новия президент на САЩ да не изпълнява протекционистична политика.

 

Твърде рано да се каже каква ще бъде бъдещета политика на САЩ, все още има голяма неяснота по отношение на икономическата политика на новия американски президент, заяви Де Гало в интервю за телевизия Блумбърг по време на Световния икономически форум в Давос.

 

 

Налице е силно послание от Давос от всички, включително от американските бизнесмени: Моля, избегнете протекционистките ходове, защото това би било губещо за развитието на глобалния икономически растеж, отбеляза президентът на Френската централна банка.

 

На срещата в Давос финансовият министър на Великобритания Филип Хамънд заяви, че промяната в администрацията на Белия дом означава по-голяма несигурност за Европейския съюз.

 

Лидери на развиващите се икономики изпратиха  послание от срещата в Давос към новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп с едно единствено послание:

Глобализацията е нещо добро.

 

На Световния икономически форум в Давос присъства и директора на Международния валутен фонд Кристин Лагард, която предупреди, че един от най-големите рискове за световната икономика през 2017 година е «надпреварата към дъното» на данъците, финансовите регулации и международната търговия, визирайки косвено плановете за бъдещата политика на новата администрация на САЩ.

 

Ако проблемите, които очакваме през 2017-а в резултат на случилото се през предходната година, се потвърдят и ние започнем надпревара към дъното по отношение на данъчната политика, на търговията и по отношение на финансовата регулация, това ще има опустошителни последици, предупреди Лагард от Давос.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;