Веднага след встъпването в длъжност президент на САЩ Доналд Тръмп уволни всички посланици в чужбина, до момента не е ясно с кого ще ги замени.

По изрична молба на Доналд Тръмп всички посланици, назначен от предишния президент Барак Обама, трябваше да подадат оставка до обяд на 20 януари, при това без гратисен период, припомня БНТ.

 

От преходния екип на Тръмп казаха на 23 декември, че няма да има изключения за посланици, които искат да разширят своите правомощия във връзка с деня на встъпването в длъжност на новия президент.

По принцип е общоприлагана политиката политически назначените посланици да се оттеглят от постовете си с началото на всяка нова администрация. Но не е често срещано явление да не са подготвени хора, които да ги заместят.

Около 80 посланици в държави, организации и със специални мисии – като например посланик по глобалните женски въпроси – бяха отстранени наведнъж.

 

До момента са направени само няколко назначения. Губернаторът на Южна Каролина Ники Хайли е посланик в ООН и ще замести Саманта Пауър на поста. Адвокатът Давид Фридман е посланик в Израел, а губернаторът на Айова Тери Бранстад е определен за посланик в Китай.

 

Беше съобщено също, че Ивана Тръмп, първата съпруга на президента, е проявила интерес да стане посланик на САЩ в Чехия. Президентът на Чехия Милош Земан изрази подкрепата си на такъв вариант.

Тагове: ; ; ;