Извън пределите на САЩ много държави ще посрещнат с радост новината за встъпването в длъжност на Доналд Тръмп. На Русия й харесва неговото скептично отношение към ценностите на НАТО и изявлението за необходимостта от стопляне на отношенията между двете страни.

 

Президентът на Филипините Родриго Дутерте, президентът на Турция Ердоган и президентът на Сирия Асад приветстват готовността на Тръмп да се съсредоточи върху общите интереси, а не върху западните ценности.

 

Някои страни с ужас очакват встъпването в длъжност на Тръмп.

 

По-долу са изброени страните, които се страхуват от управлението на Тръмп.


Мексико

Президентът Тръмп много пъти предупреждава, че Мексико трябва да се изправи до станата. Мексико изнася за САЩ 80 % от експорта си, а получава 60 % импорт, така страната в значителна степен не е готова към подобен удар от страна на американския лидер. Дори ако Тръмп има по-мека реакция, отколкото се очаква, неговата враждебна риторика ще повиши шансовете на левия кандидат Андрес Мануел Лопес на президентските избори следващата година.

 

В момента е трудно да се каже кой от двамата е способен да донесе по-голяма вреда на мексиканската икономика в дългосрочна перспектива.

Да, Тръмп и премиерът на Япония Синдзо Абе имат общи интереси. Двамата искат Япония да укрепи своята армия и да поеме по-голяма отговорност за сигурността си. Както и Тръмп, Абе иска да подобри отношенията си с Русия на Путин — ключов източник на енергоресурси за Япония.

 

Абе и до днес се надява да сключи споразумение с Москва и да върне на Япония контрола над островите, преминали към СССР в резултат на Втората световна война.

 

Но, ако Тръмп провокира ръст на напрежението в отношенията с Китай, Япония ще се окаже между двама от своите главни търговски партньори.

Добавете към това и сложните отношения на Япония с Южна Корея, и тази страна може да се окаже в изолация.

 

Латвия, Естония и Литва

 

Страните от Балтика следят инаугурацията на Тръмп с особена тревога. Путин обоснова правото си да нахлуе в Украйна с необходимостта да защити живеещите там етнически руснаци. В процентно съотношение в Латвия и Естония живеят повече етнически руснаци, отколкото в Украйна. За разлика от Украйна, страните от Балтика са в НАТО, но обещанието на Тръмп да оправи отношенията си с Русия и изявленията му, че НАТО е «остаряла», са сигнали, които Латвия и Естония не могат да игнорират. Латвия и Естония планират да построят стена около границите си с Русия.

 

А съседната Литва ще затвори границата си с Калининградска област.

 Германия
Канцлерът Меркел посрещна избирането на Тръмп със сдържано предположение за сътрудничество на база общите ценности «демокрация, свобода, а също уважение към диктатурата на закона и достойнството на всеки човек, независимо от произхода  и цвета на кожата му, възгледите, пола, сексуалната ориентация и политическите убеждения».
С други думи, тя предложи да си сътрудничи при условие, че Тръмп няма да изпълнява предизборните си обещания, касаещи мексиканците и мюсюлманите.
Меркел решително осъди нахлуването на Путин в Украйна и оглави кампанията за въвеждането на санкции срещу Русия.
Симпатията на Тръмп към руския лидер отслабва позициите на Меркел и укрепва позициите на тези европейци, които твърдят, че опитите да се накаже Русия са контропродуктивни и обречени на провал.

Франция

 

Вълненията на Франция по повод управлението на Тръмп са обусловени от вътрешни причини.

 

Победата на Тръмп може да убеди избирателите в необходимостта през пролетта тази година да гласуват за ултрадесния «Национален фронт».

 

Лидерът Марин Льо Пен обеща, че в случай на избирането на Тръмп, тя ще изведе Франция от Европейския съюз.

Опонентите на Льо Пен се страхуват, че Тръмп може публично да подкрепи нейната кандидатура.

 

Те се страхуват, че Тръмп няма да реагира, ако Русия реши да подкрепи нейната кандидатура чрез кибератаки.

Ще изпълни ли Тръмп обещанията си, които вкараха в ужас лидерите и правителствата на страните по целия свят?

Времето ще покаже.

News Front ПП

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;