Правоохранителите от Вашингтон използваха сълзотворен газ срещу протестиращите, предизвикали размирици в центъра на американската столица. Около 1000 души протестираха срещу новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп.

Протестиращи, облечени в черни дрехи от главата до петите чупиха витрини и коли. По-мирните демонстрации се бяха разположили около Капитолия. Арестувани са над 200 човека, това съобщи представител на полицията във Вашингтон.

Днес се планира протестен марш, участие в него са заявили около 35 000 човека.

 

«Женски марш» се организира от Асоциацията на чернокожите жени. В специално интервю за «Хоризонт» председателят й Кайлин Уитингам обясни, че на мирния поход са поканени всички, които няма да позволят да се подкопаят основите на демокрацията.

Това, за което ние ще маршируваме, е уважение, достойнство и равенство. Ние сме там, за да сме сигурни, че няма да изгубим това, за което толкова много години сме се борили. Няма значение дали говорим за правото на еднакво достойно заплащане, за правото да гласуваме, или каквото и да друго право, което сме извоювали през годините. Ние няма да позволим да го загубим. Ние ще бъдем там, за да сме сигурни, че нашето послание ще бъде чуто. Ние ще го кажем на висок глас и ще го кажем много ясно, каза Уитингам.

Тагове: ; ;