Първата реч на новия президент на САЩ създаде субективното усещане, че Америка едва ли не е едно ужасно място за живот в резултат на съществуващата политическа система. Това заяви в интервю за предаването «Събота 150» на програма «Хоризонт» политологът проф. Иван Иванов от Университета в Синсинати:

Тази тъмна картина за реалността в Америка е в контраст със съществуващите преди това речи, които са произнасяни при встъпване в длъжност.

 

В този смисъл той създаде една картина на песимизъм и обеща конкретно да прекрати «американската касапница» чрез национализъм в защита на местното население срещу мигрантите, на протекционизъм в защита на американската икономика за сметка на чуждите икономики и на яростна защита на националния интерес, както и на ограничено сътрудничество с останалия свят.

Проф. Иванов коментира и отмяната на «Обамакеър»:

 

Отмяна на програмата «Обамакеър“ няма как да настъпи, без да се предложи законодателство, което да замени тази програма. Това са 20 милиона нови лица, които имат здравна застраховка.

 

На републиканците много им харесва да запазят недискриминацията между болни и здрави, обаче хич не им харесва задължителността, тоест това, че здравите трябва да плащат за болните.

 

В този смисъл те предлагат нещо, което не е лошо като идея, но в същото време наблягат на необходимостта от това да се засили конкуренцията. Не може да се засили конкуренцията, без да се запази принципът на задължителност и солидарност.

Детройт

Тагове: ; ; ; ; ;