В Испания по заповед на ФБР и Интерпол е задържан руският програмист Станислав Лисов, разказа неговата съпруга Даря Лисова.
Правоохранителите са го задържали на аерогарата в Барселона в края на миналата седмица, съобщи Даря. Лисов е заподозрян в съпричастност към хакерските атаки.
От посолството на Русия в Испания потвърдиха задържането на руснака.
ФБР и Интерпол отказват да коментират случая, Държавният департамент на САЩ — също.
Охота на «русских хакеров»: в Испании по запросу ФБР задержан российский программист

31-годишният Станислав Лисов е задържан в Барселона на 13 януари. Семейството живее в Таганрог, а в Испания са прекарвали отпуската си. Станислав работи като програмист, поддържа и разработва сайтове.

 

«Когато излязохме от автомобила, към нас се приближиха двама полицаи, показаха значките си и ни съобщиха, че задържат съпруга ми.

Задържаха ни на летището в Барселона, когато пристигнахме да върнем взетата под наем кола преди да отлетим за Лион, искахме да продължим пътешествието си и да отидем на гости на приятели. Полицаите започнаха да проверяват телефона, лаптопа..», — споделя Лисова.

 

«Казаха, че задържането е по молба на ФБР и Интерпол», — допълва Лисова.

 

На въпроса на съпругата, защо правоохранителите от Испания арестуват мъжа й, полицаите съобщили, че това е процедура по молба на американските власти.

 

«Полицаите-испанци казаха, че задържането е по молба на ФБР и Интерпол», — спомня си Лисова.

 

Станислав Лисов е завършил Таганрогския Радиотехнически институт през юни 2009 г. със специалност «изчислителна техника».

 

В същото време е разработвал програмното обезпечение на ООО «Компютърни програми». След завършването на института до 2013 г. е бил на длъжност специалист по контрола на качеството на програмното обезпечение в една от компаниите на «Оджето Уеб» в Таганрог.

News Front ПП

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;