Новоизбраният американски президент Доналд Тръмп няма да се интересува от Западните Балкани, възможно е да изтегли американските войски от региона, това заяви за «Дойче веле» германският политолог и историк Зибо Янсен, съобщи сръбската информационна агенция ТАНЮГ, цитирана от БТА.

На въпрос може ли да се случи така, че Тръмп да остави напълно Западните Балкани на Путин, Янсен прогнозира, че Тръмп напълно ще се оттегли от тези въпроси. Той ще обяви това за европейски въпрос, а тъй като европейците не са единни /например Косово не е признато от всички членки на ЕС/, то, според моето мнение, Русия фактически ще играе там в бъдеще много силна роля или ще има влияние, заявил Янсен.

Германският специалист оценява, че страхът в Прищина, че може да се стигне до подялба на Косово, е оправдан. Президентът на Сърбия индиректно ги заплаши с война. Косовското ръководство, трябва да бъдем честни, също така реагира войнствено, коментира Янсен.

Той посочи, че косовските албанци искат цяло Косово, а сърбите не искат да признаят Косово за независима държава и искат власт поне над северната част. Тук има много потенциал за конфликт. Той бе предотвратен в момента с това, че там има международни войски.

Но, ако те се изтеглят, за което винаги има възможност, да речем, че САЩ заявят, че изтеглят своя контингент, то въпросът тогава ще е дали европейците ще имат воля и дали са в състояние там наистина масово да разположат войски, което в крайна сметка би предотвратило конфликт, коментира Янсен.

Тагове: ; ; ; ; ;