Девочка с сирийским флагом в исторической части Пальмиры
Доколко силно са разрушение паметниците, на този етап не е известно.
Античният тетрапилон в Палмира се състои от четири масивни каменни основи, на които са разположени 16 високи колони с платформа най-отгоре. Той се счита за една от визитните картички на архитектурния ансамбъл Палмира.
 Сирийската преса съобщава, че терористите са екзекутирали 12 човека от пленените учители и военнослужещи.
Президентът на Сирия Башар Асад заяви, че бойците са успели да вземат контрола над града, действайки под ръководството на САЩ.
«ИД бе създадена под ръководството на САЩ….после Турция започна да спонсорира ИД, — счита Асад.
«Не можем да очакваме искрена борба срещу ИД от страна на Турция и САЩ. Последният най-ярък пример е атаката над Палмира, извършена преди няколко седмици»,- каза той.

 

Асад припомни, че екстремистите щурмуват Дейр ез-Зор в източна Сирия, където антитерористичната операция се провежда от коалицията начело със САЩ. Той подчерта, че западните държави не са постигнали никакви успехи, те са безсилни, защото не се отнасят сериозно към проблема борба с тероризма.

Боевики террористической группировки Исламское государство в окрестностях Пальмиры, Сирия. Архивное фото
След първото нападение на ИД, което се случи преди около две години, Палмира оцеля на 80 %. Терористите успяха да унищожат важни древни сгради, такива като храма Бела и Баал Шамин, Триумфалната арка и колоните в долината на гробниците.
От ръцете на терористите пострадаха и сградите Цитаделата на Салах ад-Дин и националния музей.
В средата на декември 2016 г. екстремистите след двудневна атака отново завзеха града и историческите развалини, които влизат в списъка на културното наследство на ЮНЕСКО.
Според различи данни, в щурма над Палмира са участвали над 5 хиляди бойци, сред които стотици смъртници, а също десетки единици бронирана техника, които са били изтеглени от провинциите Рака и Дейр ез-Зор.
News Front ПП

Тагове: ; ; ; ; ; ;