Като очаквана развръзка определи дадената от турския парламент зелена светлина на предложените конституционни промени Мариян Карагьозов от Института по балканистика към БАН.

 

В интервю за предаването „Неделя 150“ той обясни, че сега текстовете се гласуват член по член, а след 48-часова пауза ще бъде гласуван и проектът в неговата цялост.

Реформата на основния закон в Турция, която вече година предизвиква спорове, надхвърлящи пределите на Турция, може да доведе до отпадането на поста на премиера и до прякото подчинение на началника на генералния щаб на армията на държавния глава, който ще има правомощия да назначава и мнозинството от съдиите във Върховния съд.

От общо 4 партии в турския парламент националистите и партията на справедливостта и развитието, която има най-много депутати, подкрепят промените, а кемалистката опозиция и прокюрдската партия са против. Аритметичният сбор обаче показва, че някои от депутатите на първите две формации не са гласували „за“ промените, поясни Карагьозов.

За момента по думите му има стабилна разлика, която позволява тези промени да бъдат приети. За целта са необходими 330 гласа, а в момента гласовете се движат в рамките на 342-343-347 по отделните текстове.

 

Мнозинството е достатъчно, но не е достатъчно промените да влязат в сила автоматично и ще трябва те да минат през референдум, посочи специалистът. Той обърна внимание на факта, че в  електоралната база на партиите, подкрепящи промените, има сегменти, които са против тях.

Прагът за провеждането на референдум е когато въпросът е решен с парламентарна подкрепа под 367 гласа, допълни Карагьозов.

 

Президентската република според него е нож с две остриета, защото един силен лидер би могъл да решава проблеми, които иначе не биха намерили решение – например кюрдския въпрос, но когато една власт не е гарантирана от институционални механизми за противотежест, контрол и баланс има риск от злоупотреби.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;