CNN моделира сценарий за убийството на Тръмп по време на инаугурацията (видео)

CNN моделира сценарий за убийството на Тръмп по време на инаугурацията (видео)CNN показа репортаж за ситуацията около президентството на САЩ в случай на убийството на Доналд Тръмп по време на инаугурацията в петък.

Репортерът Брайън Тод разгледа сценарий за покушението не само на новоизбрания президент, но и на вицепрезидента и висшите лица от конгреса.

Според конституцията на САЩ, припомня телевизията, ако президентът и вицепрезидентът са убити или недееспособни, те ще бъдат заменени от спикера на палатата на представителите, а след тях следва временният председател на сената. Ако и с тях се случи нещо, задълженията на президента ще бъдат изпълнени от министри, започвайки от държавния секретар.

 

В случая с инаугурацията на 20 януари ситуацията е още по-сложна. Към обед министрите на Обама вече ще бъдат в оставка — в това число държавният секретар Джон Кери. Но издигнатият от Тръмп кандидат за този пост — Рекс Тилерсон — на този етап няма все още да е утвърден от сената.

Затова към обед на 20 януари задълженията на държавен секретар временно ще бъдат изпълнявани от заместника на държавния секретар по политическите въпроси Том Шенън, представител на администрацията на Обама.


 

 

Коментари:

Зареждане ...