Владимир Путин се опитва да се върне сферите на влияние в света, да ни върне към свят, в който силният натрапва своята воля над слабите, заяви вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън. В речта си на Световния икономически форум в Давос Байдън обвини Москва за атаките й над американската демокрация и предсказа, че изборите през 2017 г. в Европа няма да се разминат без руска намеса.

 

ДЖО БАЙДЪН, вицепрезидент на САЩ: Сега е моментът, в който трябва да потвърдим своята привързаност към общите принципи, които си остават най-важни за моята страна и за всички либерални демокрация по целия свят.

 

Разбира се, има и такива, които не споделят този светоглед. Такива, които искат да разрушат общността на демокрацията, за да установят световен ред, в който управлява силата и се закрепват сферите на влияние, разделящи нацията.

 

Чуваме тези гласове на Запад, но най-голямата заплаха са отделни антилиберални външни играчи, за които успехът — това е разрушение на либералния международен ред. Виждаме това в Азия и в Близкия Изток: Китай и Иран явно биха предпочели такъв свят, в който тяхното влияние в регионите им би било  преобладаващо.

 

Ще говоря направо. Това движение всъщност се оглавява от Русия. При президента Путин Русия използва всички достъпни й инструменти, първо, за подкопаване на европейския проект, за проучване на възможни източници на разногласие в западните страни и за връщане към политиката на сфери на влияние.

 

Виждаме това в тяхната агресия по отношение на съседите им — те изпращат през граница т.нар. «зелени човечета», за да разпалват насилие и сепаратизъм в Украйна. Те използват енергетиката като оръжие, спирайки газта в разгара на зимата и вдигайки цените, за да заставят държавите да действат в интерес на Русия. Те използват корупцията, за да дадат властта на олигарсите и да притискат политиците.


Виждаме това в техните пропагандни и дезинформаторски кампании по целия свят. Те внасят в нашите демократични системи съмнения и политическо брожение. Засилват нетърпимите партии и сили, както леви, така и десни, за да унищожат този прогрес, който постигна нашата система за десетки години.

 

Видяхме това дори в кибернахлуването, насочено срещу политическите партии и отделни лица в САЩ. Нашето разузнаване, всички 17 агенции, установиха «с голяма степен на сигурност» — повярвайте на моя 46-годишен опит, те рядко използват фразата «висока степен на сигурност», — че целта е била наистина да се повлияе над изборите.


Но мишена не са само САЩ — вие и без мен го знаете това. С подобни атаки вече се сблъскват в Европа. В много европейски страни тази година ще има избори, там следва да се очакват нови опити на Русия да се намеси в демократичния процес. Това ще се случи отново, обещавам ви. И отново целта е ясна — да се срути либералният международен ред.

 


Простичко казано, господин Путин има друго виждане за бъдещето, а Русия се придържа към това виждане във всички посоки. Тя се стреми да ни върне към свят, в който силният натрапва своята воля с помощта на военна сила, корупция и престъпност, а по-слабите страни се налага да се подчиняват.

В ефир на 18 януари 2017 г.

Превод и редакция с отвращение: Петя Паликрушева за News Front

Източник: https://www.washingtonpost.com/video/national/biden-lays-into-russia-warns-of-future-attempts-to-meddle-in-the-democratic-process/2017/01/18/41dc3a28-dd69-11e6-8902-610fe486791c

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;